Calitatea drumurilor din Colonița este foarte rea. Pe lîngă gropile apărute pe parcursul ultimilor ani, reparația cărora este foarte costisitoare, drumurile care sunt acoperite cu asfalt nu sunt întreținute deloc.
Mai jos sunt descrise cîteva puncte foarte importante pentru participanții la traficul rutier din satul Colonița, soluționarea cărora ar ușura mult circulația prin localitate și ar spori nivelul de siguranță rutieră pe teritoriul localității.
1. Lipsa cu desăvîrșire a marcajelor și indicatoarelor rutiere!
Cu excepția a două treceri de pietoni din apropierea liceului din localitate, nici un alt marcaj sau indicator rutier nu este pe alt drum din Colonița. Sunt necesare indicatoare rutiere ce ar indica apropierea de grădinița și școală, indicatoare de informare, zonele rezidențiale. Deasemenea sunt necesare marcaje rutiere de separare a sensurilor de circulație, marcaje care ar trebui să fie pe toată lungimea celor trei drumurilor de intrare/ieșire din sat. De menționat că marcajele și indicatoarele rutiere din apropierea liceului au apărut doar după ce primăria Colonița a fost amendată pentru inexistența acelor marcaje.
2. Lipsa limitatoarelor de viteză! Pe teritoriul satului sunt o multime de locuri și porțiuni de drum pe unde circulă mereu oameni sau se joacă copii. Printe drumurile unde este necesară plasarea limitatoarelor de viteză sunt: drumul din fața liceului “Gh. Ghimpu”, strada 31 August în ambele capte, strada Ștefan cel Mare (în dreptul primăriei și în dreptul casei de cultură), strada Al. Mateevici (în dreptul bisericii).propierea liceului au apărut după amenda achitată de către primăria Colonița tocmai pentru lipsa marcajelor respective.
3. Oglinzi rutiere! O intersecție foarte periculoasă este intersecția strada Ștefan cel Mare cu strada 31 August (lîngă casa de cultură). O altă intersecție care s-a dovedit a fi fatală pentru cițiva locuitori ai satului este intersecția străzii Tohatin cu traseul Chișinău – Vadul lui Vodă. Existența oglinzilor rutiere ar spori gradul de siguranță al intersecțiilor respective și ar ușura trecerea autoturismelor prin intersecțiile respective.
4. Deteriorarea puternică a părților laterale ale drumurilor ce unesc satul cu localitățile învecinate! Există anumite porțiuni de drum pe care asfaltul de la marginea drumului s-a deteriorat puternic, fiind create diferențe de nivel destul de lungi. Deseori roțile autoturismelor nimeresc în astfel de gropi longitudionale și revenirea pe partea bună a drumului se face cu greu. Pe acele porțiuni cu greu încap două autoturisme, fapt ce sporește gradul de nesiguranță rutieră.