Autoritățile publice locale au, din 16 martie 2017 mai multă putere. Primarul, viceprimarul sau specialiștii desemnați de edil au obținut și statut de agent constatator. Noile modificări la Codul Contravențional le permit să încheie procese verbale și să penalizeze vinovații pentru o serie de ilegalități, inclusiv construcțiile neautorizate sau comerțul ilegal. 

Legea le oferă funcționarilor și posibilitatea de a-i sancționa pe cei care aruncă gunoiul la întâmplare, una dintre cele mai frecvente ilegalități. În aceste cazuri, vinovații riscă amenzi de până la 1.200 de lei.

Reprezentanții primăriilor vor putea întocmi procese verbale și celor care aruncă animalele moarte în locuri neautorizate. Pentru această contravenție penalitățile se ridică la 300 de lei.

Primarii vor avea putere să lupte și cu vânzătorii ambulanți. Pentru comerțul ilegal, amenzi pornesc de la 3.000 de lei.

Pentru pășunatul animalelor pe terenuri publice în perioade interzise amenda este de 600 de lei.

Primarii cred că noile modificări le vor permite să facă ordine și să educe spiritul civic în comunitate.

"Mai bine decât reprezentanții administrațiilor publice locală nimeni nu știe situația reală în teritoriu. Explicația o să fie directă și oamenii o să știe concret pentru ce au să răspundă", a declarat primarul localității Văsieni, Sergiu Candu. 

"Cred că este important să fii obiectiv ca oamenii să știe că nu alegi pe cineva, pe niște criterii. Sunt sigur că cimișlenii mă cunosc și n-o să creadă că eu pe cineva iert, pe o rudă, n-o să fie așa ceva", a declarat primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu. 

O parte din procesele verbale întocmite de autoritățile locale vor fi remise comisiei administrative, iar altele – instanței de judecată.

"Comisia examinează fapta, constată fapta, da. În baza acestei decizii merge persoana la instituția bancară și achită amenda. Dacă achită în termen de 72 de ore persoana poate să beneficieze de o reducere de 50%", a declarat șefa Direcției legislație de la Ministerul Justiției, Cristina Melnic. 

Potrivit Codului Contravențional, executarea silită intervine după 30 de zile de la neachitarea amenzii.

Sursa: www.publika.md