O situație fără precedent are loc de cîteva luni în satul Colonița, unde în același timp sunt tocmai trei primari, fiecare dintre ei declarîndu-se „legitim”, dar atribuțiile de serviciu în mare parte nu sunt executate. E vorba despre:

  • Zaporojan Angela – aleasă în anul 2015, condamnată și suspendată din funcție,
  • Oleacu Claudia – împuternicită de Zaporojan A. să exercite atribuțiile primarului,
  • Ghimpu Lidia – desemnată în funcție de primar interimar prin votul Consiliului Sătesc Colonița.

Iată cum au evoluat evenimentele:

Zaporojan Angela – aleasă în anul 2015. A fost condamnată și suspendată din funcție de către Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău, pe 26 martie 2018.  Decizia motivată a fost publicată pe data de 10 mai 2018. Zaporojan A. se declară nevinovată și speră să revină în fotoliul de primar. În acest sens a contestat decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție, unde examinarea a fost amînată de cîteva ori pînă în luna septembrie 2018.

Oleacu Claudia – împuternicită de către Zaporojan A. (după ce a fost pronunțată de către instanță decizia de suspendare din funcție) să exercite atribuțiile primarului satului Colonița cu începere din 01.06.2018 (dispoziția nr. 25-p din 08.05.2018). Detalii AICI.

Ghimpu Lidia – desemnată în funcție de Primar interimar de către Consiliul Sătesc Colonița în data de 31 mai 2018. Votul consilierilor s-a bazat pe avizul Biroului de Probațiune nr. 906 din 23.05.2018, care a ajuns în primăria Colonița abia peste două luni de la data pronunțării sentinței. La ședința dată a lipsit Oleacu C. care este secretarul consiliului Sătesc și în mai asigura „exercita atribuțiile primarului”. Pînă la apariția acestui material Cancelaria de Stat nu s-a expus asupra legalității deciziei Consiliului Sătesc Colonița de a desemna primarul interimar.