Fosta primăriță a satului Colonița, Angela Zaporojan, suspendată din funcție în mai 2018, urmare a condamnării de Curtea de Apel, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, a revenit la conducerea Primăriei. Curtea Supremă de Justiție a achitat-o definitiv pe Angela Zaporojan și a repus-o în funcție.

Primărița satului Colonița din municipiul Chișinău, Angela Zaporojan, a fost suspendată din funcție, vineri, 27 aprilie, după ce, la sfârșitul lunii martie, a fost condamnată penal, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Ancheta penală a stabilit că edilul se făcea vinovată de demolarea gardului bisericii din localitate, care este monument istoric, și divizarea unei licitații publice în achiziții de valoare mică, contrar prevederilor legislației în vigoare. Primărița a fost găsită vinovată și de faptul că în 2014 a alocat din bugetul local aproape 100 de mii de lei pentru construcția gardului bisericii din localitate, fără ca alocarea fondurilor să fie aprobată de consiliul local. Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a condamnat-o pe Angela Zaporojan în baza art. 328 Cod Penal al RM, stabilindu-i pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 400 unități convenționale – 8.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe termen de patru ani.  

Edilul este la al doilea mandat de primar. În 2011 și 2015, Angela Zaporojan a fost aleasă în fruntea satului pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiune pe care a părăsit-o în noiembrie 2015. La alegerile din 2015, Angela Zaporojan a câștigat cel de-al doilea mandat din primul tur, acumulând peste 75 la sută din sufragii. În aprilie curent, primărița de Colonița a devenit membră a Partidului Democrat.  

Decizia de suspendare din funcția de primar a fost luată de Consiliul local Colonița, care a ales-o în funcție de primar-interimar pe Lidia Ghimpu, consilieră din partea Partidului Liberal. Lidia Ghimpu a fost contracandidata Angelei Zaporojan în scrutinul electoral din 2015.    

În procesul de judecată, primărița a pledat nevinovată, motivând că aceasta a fost voința enoriașilor din sat, iar banii erau prevăzuți în bugetul pentru anul 2014, care a fost votat de către consiliu în 2013. 

Neînțelegerile dintre fracțiunea PL și susținătorii Angelei Zaporojan au împărțit satul în două tabere, iar oamenii au ajuns să se bată între ei. Angela Zaporojan susține că este hărțuită de mai mulți ani de către consilierii liberali, care, potrivit ei, ar fi rude ale lui Mihai Ghimpu, după ce a demis-o pe Zinaida Ghimpu din funcția de inginer cadastral și nu a permis fiilor ei să acapareze mai multe terenuri.

Sursa: Anticoruptie.md