Echipa portalului Colonita.eu, care din 2010 monitorizează activitatea administrației publice locale din satul Colonița, municipiul Chișinău, a fost citată la Poliție după ce edilul localității, Angela Zaporojan, a depus o plângere prin care reclamă atacul la persoană și denigrarea activității administrației publice locale.

Activiștii civici au fost citați pentru ziua de vineri, 27 ianuarie, la Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului Național de Investigații, structură care face parte din Inspectoratul General al Poliției. „Facem jurnalism civic, iar munca la site este voluntară. Până acum primărița ne amenința că ne va închide site-ul, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Acum a scris chiar plângere la Poliție. Este prima situație de acest fel", a precizat Valeriu Ciorbă de la Colonita.eu.

„De ce mă întrebați? Cine sunteți dumneavoastră ca să vă spun despre conținutul plângerii? Poate sunteți complici? Cei de la Colonita.eu fac atac la persoană și denigrează activitatea administrației publice locale. Articolele lor sunt subiective și sunt scrise la comandă. În plus, folosesc la denumirea site-ului numele Colonița și mulți cred că este site-ul oficial al localității", ne-a spus Angela Zaporojan.

Pe de altă parte, oamenii legii precizează că nu este vorba despre un proces penal. „Este doar o solicitare de a se prezenta ca să clarificăm situația. Primărița, fiind factor de decizie, trebuie să suporte critica", a explicat F. Țurcanu de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice.

În 2016, portalul Colonita.eu a luat premiul I pentru cea mai bună practică în domeniul prevenirii corupției la nivel local, concurs organizat de Centrul Național de Asistență și Informare a ONG-urilor din Moldova CONTACT. Totodată, Colonita.eu este una dintre organizațiile implicate la nivel local în monitorizarea achizițiilor publice în cadrul proiectul „Banii publici sunt și banii mei", implementat de Centrul de Investigații Jurnalistice și AGER.

Sursa: Anticoruptie.md

Download (PDF, 589KB)