Noi credem uneori că lucrurile sunt adevarate,
numai fiindcă sunt spuse în mod elocvent.

(Pascal)

O situație stranie s-a întâmplat la finele adunării satului, desfășurate în data de 29 ianuarie 2012. Primarul satului Colonița a declarat sus și tare în fața celor prezenți că ”satul Colonița nu are plan de dezvoltare a satului. Din aceasta cauză satul nu poate beneficia de proiecte de milioane de euro”. Ba mai mult, primarul a comandat un plan de dezvoltare a satului, care costă aproape 600 mii lei și a asigurat prin scrisoare de garanție achitarea lucrărilor timp de patru ani, neavând acoperire financiară și nici suportul consiliului local (video de mai jos).

Odată cu crearea paginii web www.colonita.com, a fost plasată informația succintă despre existența Strategiei de dezvoltare social-economică a satului Colonița, document elaborat și publicat în luna mai 2003. La elaborarea strategiei a participat un Comitetului Strategic Local format din 18 locuitori ai satului, majoritatea dintre ei deținând funcții importante. Strategia este constituită din două părți, partea I studiul diagnostic și partea II strategia de dezvoltare, care include și un plan de acțiuni pentru implementarea strategiei. Documentul dat conține 43 de pagini și a fost realizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea businessului rural” finanțat de Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaționala (USAID), implementat prin intermediul Proiectului BIZPRO Moldova. Varianta tipărită a documentul la moment nu a fost de găsit în arhiva primăriei Colonița.

În data de 26 noiembrie 2004, Consiliul Sătesc Colonița, a aprobat Programul de dezvoltare social-economică a satului Colonița pe perioada 2005-2015. Documentul dat conține următoarele capitole: crearea unui mediu atractiv de afaceri pentru dezvoltarea economiei locale, dezvoltare stabilă și eficientă a infrastructurii sociale, ocrotirea și ameliorarea stării mediului ambiant.

Foștii primari și consilieri ai satului Colonița au declarat că mai sunt și alte documente strategice importante elaborate și aprobate de către consiliul local.

În data de 21 februarie 2012, administratorul paginii web www.colonita.com a solicitat și a primit o copie electronică a Strategiei de dezvoltare social-economică a satului Colonița de la reprezentanții organizației (Business Consulting Institute) care au acordat consultanță la etapa de elaborare a strategiei. Fiind întrebat despre costurile și termenii actualizării documentului dat, Liviu Andriuta (BCI) a răspuns următoarele: ”costurile variază între 18-20 mii lei, iar termenul minim de realizare a lucrărilor este de 1 lună, în cazul în care autoritatea va fi foarte cooperantă.

P.S. O persoană publică cum e primarul Coloniței, ar trebui să cântărească vorbele și promisiunile. Iar atunci când planifică acțiuni importante legate de Colonița, ar trebui să măsoare de șapte ori până a porni să facă, cu atât mai mult când în joc sunt puse sume mari de bani.

[youtube]-PMgvtB-MDc[/youtube]