Sunetul clopoțelului a sunat din nou vestind venirea unui nou an școlar. Ce schimbări au găsit elevii după vacanță și ce se prevede pentru viitor? Aflați din interviul de mai jos cu directorul școlii, Angela Zaporojan.

Cum a fost apreciată școala pentru începutul anului de învățământ de către Comisia de Evaluare?
– Dacă în ceilalți ani se punea unul din calificativii: satisfăcător, bine, foarte bine, în acest an s-a schimbat modul de evaluare a instituției, acordându-se puncte după un anumit barem de apreciere. Încă nu știm ce calificativ ni s-a acordat, dar credem că va fi bine, chiar foarte bine.

Ce schimbări au găsit elevii în școală după 3 luni de vacanță?
– Ne-am străduit să facem școala cât mai plăcută și confortabilă. Avem în acest an apă caldă la cantină, astfel copii își spală cu și mai multă plăcere mâinile. Au fost puse jaluzele la geamurile din hol și din galeria ce unește blocul A cu C. Am amenajat o sală de dans, în care au rămas doar să fie fixate oglinzile – donația familiei lui Alexei Foiu și să fie schimbată podeaua. Am amenajat sala festivă, unde în curând sperăm să schimbăm și lustrele ș.m.a.

Cine v-a ajutat la realizarea acestor schimbări?
– O parte din bani ia alocat primăria – pentru vopsea, var și alte materiale de construcție, o altă parte i-am împrumutat de la părinți cu condiția că vor fi restituiți de către Asociația părintească. Ne-au ajutat mulți părinți ai copiilor în vara asta, la fel și profesorii. A ajutat mult și dna Svetlana Pleșco împreună cu fiicele ei.

Cine a muncit la schimbarea exteriorului școlii?
Lucrările de reparație trebuie efectuate de către o echipă de constructori profesioniști, însă Primăria nu dispune de resursele financiare necesare și toată reparația o îndeplinesc dereticătoarele noastre. Au lucrat două luni de vară, uneori chiar fiind bolnave, au îndeplinit lucrul care nu reprezintă obligațiunea lor. Pentru aceasta le mulțumesc foarte mult. Am scris un demers către primar și Consiliu sătesc pentru ca aceste femei să fie remunerate.

Care este situația în ceea ce privește școlarizarea?
– Am făcut tot posibilul ca toți copii să vină la școală, astfel că în acest an nu avem copii neșcolarizați.

Dar la capitolul cadre didactice cum stați?
– Profesori avem îndeajuns. O problemă avem doar la catedra științelor umanistice, unde sunt cam puține ore și a fost mai greu să le împărțim. Mai era lipsă de un matematician, dar acum am angajat o nouă profesoară și s-a rezolvat.

A ajuns un „ecou” la urechile noastre că școala medie Nr.94 „Gheorghe Ghimpu” va deveni liceu…
– Într-adevăr! Suntem planificați pentru anul viitor. La 31 mai sperăm că ni se va înmâna statutul de liceu. Dispunem în general de bază tehnico-materială. Până la Anul Nou vom trece la sistemul de cabinete. Fiecare sală de clasă va fi amenajată, va avea material didactic, utilaj tehnic și tot necesarul pentru organizarea procesului educațional. Organizăm chiar și concursul „Cel mai bun cabinet”. Există însă o problemă – sunt puțini elevi în clasa 10, cel puțin nu suficienți pentru a forma doua clase cu profil anumit.

Deci elevii vor avea posibilitatea să-și aleagă un profil?
– Desigur! Real sau umanist, după dorință.

Și profesorii? Sunt pregătiți ei pentru această schimbare? Moral, profesional…
– Sunt profesori foarte buni în școală și cred că vor munci și mai mult pentru a se perfecționa.

Va fi o taxă specială, specifică altor licee?
– Nu știm încă, dar nu cred că va fi o problemă. În școală activează Asociația părinților care a hotărât ca în acest an de studii, fiecare elev să achite câte 100 lei pentru întregul an, adică 10 lei lunar. Nu este o sumă atât de mare, dar putem realiza câte ceva din acești bani. Anul trecut, la fel a fost făcut fondul școlii (50 lei), iar banii colectați au fost folosiți util pentru școală, am luat chiar și puțin mobilier. Sperăm să fim înțeleși și susținuți de părinți și desigur, de Primărie.

Din acest an în școală s-a decis introducerea uniformelor. Cum e să nu mai vezi fluturi colorați pe coridoarele școlii?
– Mă bucur mult că am reușit să implimentăm uniformele pentru că într-adevăr e frumos. E o plăcere să faci ore, e o plăcere să-i privești. Scopul nostru a fost în primul rând dezvoltarea simțului estetic în copii și în al doilea rând, nu fiecare copil își permite să-și cumpere haine în fiece lună și atunci se simte inferior celui care are această posibilitate.

Sunt și elevi nemulțumiți?
– Sunt, desigur! În deosebi elevii claselor mai mari și mai ales fetele, dar totuși vin îmbrăcați în alb/negru.

Aveți și alte planuri pentru viitor?
– Scopul primordial este să facem liceu din școala noastră, dar nu vreau doar nume de liceu, vreau să se facă carte cu adevărat. Vreau săli de clasă înzestrate. Vreau copii deștepți. Vreau să le fie plăcut, cald și confortabil aici.
Aș dori să înnoim mobilierul, măcar în câteva clase pe an. Ne propunem să facem gardul din jurul școlii. Mai avem mult de lucru, dar cu puțin efort vom reuși.
Vreau foarte mult ca copii să simtă că școala le aparține și să-i doară atunci când cineva încearcă să distrugă ceea ce s-a făcut, să păstreze mai mult. Toată speranța e în ei. De ei depinde viitorul școlii.

Vă mulțumim!

Din „ECOU” nr. 8 August 2007