După ce a fost achitată de Curtea Supremă de Justiție și repusă în funcție, Angela Zaporojan, primărița democrată a satului Colonița riscă să ajungă din nou pe banca acuzaților. Curtea de Apel Chișinău a impus procurorii să reia urmărirea penală pe numele Angelei Zaporojan, suspectată că ar fi vândut 39 de loturi de terenuri la prețuri derizorii. Primărița pledează nevinovată și susține că este hărțuită de consilierii liberali din Colonița, majoritatea fiind rudele șefului PL, Mihai Ghimpu.

Cererea în Curtea de Apel a fost depusă de către consilierii liberali, Dumitru Ghimpu și Vera Caraman, care au adus drept probă un raport al Inspecției Financiare din 14 aprilie 2017. Potrivit documentului, Angela Zaporojan s-ar face responsabilă de vânzarea a 39 de parcele agricole din moșia satului, cu suprafața totală de 2,468 ha,  iar în urma tranzacției bugetul local a fost prejudiciat cu aproximativ 2,7 milioane de lei.

Procuratura Chișinău a emis o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că în acțiunile primăriței nu există componență de infracțiune. Consilierii liberali au contestat ordonanța procurorilor, au pierdut în instanța de fond, dar au câștigat în Curtea de Apel. ”Eu mi-am făcut datoria de ales public local. A fost pornit un dosar penal pentru spălare de bani. A fost prejudiciat bugetul statului cu cca 3 milioane de lei. Este confirmat printr-un document al unei instituții de stat. Doamna Zaporojan știe cum face aceste lucruri, cum spală banii bugetului local”, a declarat Dumitru Ghimpu.

Angela Zaporojan a declarat că nu poartă nicio vină și că liberalii ar urmări să prea conducerea Primăriei Colonița. ”Astept să se pună odată capăt la acest dezmăț. Nu port nicio vină. Eu am prezentat toate argumentele.  Și procurorii au constatat că nu port nicio vină. Inspecția Financiară a venit la Colonița la comanda lui Mihai Ghimpu. În loc să mă ocup de problemele comunității, eu trebuie să vin în instanță”, a declarat primărița din Colonița.

Angela Zaporojan a fost suspendată din funcție în mai 2018, în urma unei condamnări de Curtea de Apel, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Ancheta penală a stabilit că edilul se făcea vinovată de demolarea gardului bisericii din localitate, care este monument istoric, și divizarea unei licitații publice în achiziții de valoare mică, contrar prevederilor legislației în vigoare. Primărița a fost găsită vinovată și de faptul că, în 2014, a alocat din bugetul local aproape 100.000 de lei pentru construcția gardului bisericii din localitate, fără ca alocarea fondurilor să fie aprobată de consiliul local.

Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a condamnat-o pe Angela Zaporojan în baza art. 328 Cod Penal al RM, stabilindu-i pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 400 unități convenționale – 8.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe termen de patru ani. În septembrie 2018, Primărița a fost achitată și repusă în funcție printr-o decizie definitivă a Curții Supreme de Justiție.

Edilul este la al doilea mandat. În 2011 și 2015, Angela Zaporojan a fost aleasă în fruntea satului pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiune pe care a părăsit-o în noiembrie 2015. La alegerile din 2015, Angela Zaporojan a câștigat cel de-al doilea mandat din primul tur, acumulând peste 75% din sufragii. În aprilie curent, primărița de Colonița a devenit membră a Partidului Democrat. 

Decizia de suspendare din funcția de primar a fost luată de Consiliul local Colonița, care a ales-o în funcție de primar-interimar pe Lidia Ghimpu, consilieră din partea Partidului Liberal. Lidia Ghimpu a fost contracandidata Angelei Zaporojan în scrutinul electoral din 2015.   

Neînțelegerile dintre fracțiunea PL și susținătorii Angelei Zaporojan au împărțit satul în două tabere, iar oamenii au ajuns să se bată între ei. Angela Zaporojan susține că este hărțuită de mai mulți ani de către consilierii liberali, care, potrivit ei, ar fi rude ale lui Mihai Ghimpu, după ce a demis-o pe Zinaida Ghimpu din funcția de inginer cadastral și nu a permis fiilor ei să acapareze mai multe terenuri.

Sursa: Anticoruptie.md