Instalare urne de gunoi in parcPrimarul satului Zaporojan Angela solicită anual alocarea a sute de mii de lei, FĂRĂ a specifica pentru ce lucrări anume vor fi cheltuiți acei bani. În majoritatea cazurilor, propunerile primarului sunt aprobate de către consiliu, iar primarul cheltuie banii după bunul plac, motivând că anume acea problemă era cea mai stringentă la moment. Astfel banii alocați „în scopuri mărețe”, până la urmă ajung a fi cheltuiți pe lucruri mărunte, care cel mai des satisfac confortul și capriciile primarului.

Cel mai elocvent exemplu este Planul Urbanistic General al satului Colonița, care în doi ani jumătate de mandat nu a fost scos la capăt de către actualul primar. Anume din cauza lipsei PUG nu poate fi începută construcția de case de locuit pe loturile de lângă casă (grădini). „Anume din cauza lipsei PUG satul nu beneficiază de proiecte de milioane de euro” – declara însuși primarul doi ani în urmă.

Colonița – în categoria localităților fără documentație de urbanism, 26 iulie 2013

Probleme sunt multe, și nu pot fi soluționate toate odată. Dar o abordare realistă, logică și transparentă ar clarifica mult lucrurile și ar explica locuitorilor când vor fi soluționate și de ce unele sunt mai importante decât altele.

O bună practică în acest sens, este și lista investițiilor publice anuale, document utilizat de unele primării în planificarea investițiilor publice anuale. Acest document este elaborat de către primărie și consultat cu locuitorii. Astfel că multitudinea problemelor care necesită bani pentru a fi rezolvate, sunt adunate într-un sigur document, sunt trecute costurile pentru rezolvarea fiecărei probleme, sunt structurate după priorități și după posibilități financiare. Cele care nu pot fi soluționate în anul curent sunt planificate pentru anul următor.

Aproape un an în urmă, portalul www.colonita.eu a recomandat primăriei Colonița preluarea acestei bune practici privind lista investițiilor publice anuale. Propunerea dată a rămas fără nici o reacție din partea APL Colonița.

Ce ar trebui să facă primăria Colonița: publicarea listei privind investițiile publice din anul 2013, 21 martie 2013