După aproape 2 ani de activitate, site-ul Coloniței se transformă. Am evoluat, avem idei noi și vrem să-i dăm o nouă formă.
Acum site-ul tău va fi WWW.COLONITA.EU, platforma unde sperăm să te simți acasă din orice colț al lumii îl vei accesa. Aici unde vrem să te regăsești, să-ți spui cuvântul, să vii cu propuneri și idei noi pentru localitate. Va fi o platformă deschisă spre colaborare, la dezvoltarea căreia vei putea participa chiar tu.
De ce „migrăm” pe alt domeniu?
Domeniul www.colonita.md este unul rezervat Autorităților Publice Locale (APL), din punct de vedere legal. Dacă pe acest domeniu va fi creată și menținută o pagină web oficială a autorităților publice sau dacă va fi lăsat „în paragină”, depinde doar de ei. Timp de aproape doi ani, am încercat să stabilim o relație de colaborare cu APL și să îndeplinim gratis munca pe care erau obligați ei să o facă – să informeze locuitorii Coloniței despre acțiunile sau inacțiunile lor. Din forțe proprii a fost creată o pagina web (www.colonita.com) și legată de domenul www.colonita.md. Tot din forțe proprii a fost scanată și plasată pe site arhiva deciziilor consiliului sătesc Colonița începînd cu anul 2007. De asemenea, au fost filmate și plasate pe site majoritatea ședințelor consiliului sătesc și evenimentelor importante ce au avut loc în sat. Pe alocuri ne-a reușit, pe alocuri am intrat în conflict cu autorităților publice, pentru că am stârnit praf, care le intra în ochi unora…
Politica editorială a platformei web WWW.COLONITA.EU
Pe noua platformă – www.colonita.eu – vom rămâne pe aceleași poziții, doar că mai fermi și mai liberi. Am activat și vom activa în continuare în bază de voluntariat și vom încerca să respectăm principiile adevărului, obiectivității și echidistanței. Nu facem partizanat nici unui partid sau persoane politice. Ne dorim doar transparență în procesul decizional și vom critica ori de câte ori vom observa o încălcare. Nu vrem să „îngropăm” autoritățile publice locale, ci doar să le ajutăm să devină mai transparente și mai eficiente.
Pe lângă, urmărirea respectării legilor și responsabilităților de către APL, vrem ca această pagină web să reunească toți colonițenii, de oriunde s-ar afla. Vom scrie în continuare despre evenimentele culturale și sociale ce au loc în satul Colonița, vom încerca să cunoaștem oamenii din sat, cu bucuriile și tristețile lor, cu realizările și succesele lor, mici sau mari.
Ne dorim ca pe noua platformă să devenim mai aproape de comunitate, iar fiecare om din acest sat să poată da mână cu mână, de oriunde s-ar afla.
Noi proiecte WWW.COLONITA.EU
Pentru că „EU” din numele site-ului semnifică nu doar un pronume, dar și o prescurtare a Uniunii Europene, vrem să credem că vom fi un „ochi deschis” către Europa și că Ea va deschide un „ochi” spre viitorul satului nostru – în special prin intermediul conaționalilor noștri aflați peste hotare. Ne propunem să punem un accent deosebit pe diaspora colonițeană.
Vrem să aflăm poveștile de viață ale celor care, plecând din acest sat – pentru o perioadă sau pentru totdeauna – poartă cu ei o bucată din această localitate, vrem să-i cunoaștem pe cei care ne fac cunoscut numele țării. Sunt oameni care au ce spune și care ar putea veni cu noi idei de dezvoltare a satului Colonița, urmând exemplul altor țări ale lumii.
Pe lângă aceasta vom dezvolta proiecte mai mici, și anume, vom crea pagini informative tuturor structurilor publice din Colonița – liceu, grădiniță, centrul de sănătate, casa de cultură și biserică – prin intermediul cărora reprezentanții acestora vor putea să informeze locuitorii satului despre orice activități ale lor.
Vom crea modalități simplificate prin care oricine se va putea implica și va putea să-și spună cuvântul. Acest lucru va fi posibil și prin intermediul Forumului, pe care nu l-am avut pe platforma anterioară.
Din istoria mass-media din Colonița…
Începutul mass-mediei în Colonița își are rădăcinile în ziarul „Ecou” , editat timp de un an, începând cu luna februarie 2007 de către Natalia Orlovschi, Ludmila și Elena Sârghi. După un an de activitate, Primăria a încetat să mai ofere fonduri pentru tipărirea ziarului și acesta și-a încetat apariția.
După o pauză de câteva luni, în august 2008 apare prima pagină online a satului Colonița, creată atunci pe un host și domeniu gratuit www.colonita.ucoz.com. În spatele acestei ideii au stat Ludmila Sârghi și Vica Mazîlo. Timp de doi ani am scris pentru cei de acasă, dar și pentru cei de peste hotare ce se întâmplă în Colonița și ce fac oamenii ei.
Din dorință de modernizare și pentru a deveni mai accesibili am decis să facem un pas mare și să creăm o adevărată pagină a satului nostru. Pe 21 septembrie 2010 am lansat pagina web a satului Colonița — www.colonita.com, cu redirecționare spre www.colonita.md. Tot de atunci se editează ziarul cu același nume, care numără deja 11 ediții. Aici s-au alăturat echipei Valeriu Ciorbă și Mircea Brenici, care au adus un suflu mai analitic site-ului, care anterior era mai mult informativ. Aceștia au realizat nenumărate analize și comentarii referitor la diferite acte adoptate de către APL sau diferite acțiuni bune sau rele ale acestora sau ale altor structuri publice.
Chiar dacă am fost uneori criticați și trași la răspundere de către autorități, precum că „stricăm” imaginea satului prin materialele publicate, am continuat să spunem lucrurilor pe nume, pentru că, considerăm că nu este suficient să spui doar ce se face bine în sat. Trebuie să arătăm realitatea așa cum este. Critica și „săpăturile arheologice” printre documentele publice au dus deseori la schimbarea atitudinii autorităților și la unele îmbunătățiri reale în satul Colonița.
De asemenea, prin faptul că de mai bine de un an ședințele consiliului sătesc sunt înregistrate video, a sporit responsabilitatea consilierilor pentru fiecare cuvânt spus și fiecare mână ridicată (vot înregistrat). Ceva timp în urmă unul dintre angajații primăriei ne spuneau: „Când nu sunteți voi la ședință, ordinea de zi e discutată într-o oră, când filmați, durează câte trei”.
Odată cu trecerea la www.colonita.com, avem în echipă un designer web profesionist (Acryin), care la fel ca ceilalți membri ai echipei este din Colonița și face voluntariat. El a făcut ca pagina web a localității să funcționeze fără probleme și să arate îngrijit și ușor de utilizat. De asemenea, s-au implicat în realizarea materialelor mai mulți elevi ai liceului satului Colonița, printre care cea mai activă a fost Diana Guja.
La noul concept, www.colonita.eu, colaborează aceleași persoane și sperăm că se vor implica tot mai mulți săteni – fie cu propuneri și idei, fie cu materiale propriu-zise, pentru a diversifica informațiile și unghiurile de abordare pe această pagină web. Acum autorii site-ului vor semna materialele din numele propriu și vor deveni mai responsabili pentru fiecare cuvânt scris. De asemenea, veți avea posibilitatea să citiți materialele unui anumit autor, în dependență de preferințe. Nu suntem jurnaliști profesioniști, dar încercăm să facem o muncă corectă și obiectivă. Vă vom fi recunoscători pentru critică constructivă și idei de îmbunătățire a site-ului. Ne dorim ca noul portal informativ să devină unul mai bun decât tot ce s-a făcut până acum și să obținem o implicare mai mare a locuitorilor satului Colonița.
Câteva date statistice
Timp de un an și 10 luni, cât a existat site-ul www.colonita.com (cu redirecționare de la www.colonita.md) am publicat 597 de materiale, sub formă textuală, video sau foto. La acestea s-au scris peste 2000 de comentarii. În prezent am ajuns la 150 000 vizualizări, per total, site-ul fiind vizitat zilnic de peste 100 de vizitatori unici, cu peste 400 de vizualizări pe zi. Site-ul Coloniței este prezent și pe site-urile sociale – pe site-ul www.odnoklassniki.ru avem 1850 de prieteni, pe www.facebook.com 550 de prieteni și 90 de membri în grup. Este un lucru pozitiv și ne bucurăm că datorită acestui site locuitorii satului Colonița sunt mai informați, iar cei aflați peste hotarele țării au satul natal mai aproape. Sperăm că noul portal informativ va întrece aceste performanțe și va deveni mai aproape de fiecare dintre voi. Accesați www.colonita.eu – Bine ați venit acasă!