Buddha spunea: “Dacă am putea vedea în mod clar miracolul unei flori, întreaga noastră viață s-ar schimba din temelii”. Tatiana a cunoscut miracolul florilor încă din copilărie, cînd îi plăcea să se joace în pămînt și să planteze diferite semințe. Mama ei, fiind agronom de profesie, i-a transmis aceasta dragoste pentru flori.

După o zi stresantă, plină de cifre și rapoarte, Tatiana, contabil de profesie, se refugiază în mica sa oază aromată, unde peste pietrele din potecă se revarsă  aromata levănțică. Terasa de vară este înconjurată de clopoței portocalii, spalierele sunt acoperite cu flori de clematite, strajuite de iriși galbeni și violeți. Inițial avea o grădinuță mică de flori de 10 metri pătrați, pentru că restul grădinii era ocupată de zarzavaturi, însă cu timpul pasiunea ei a ocupat o suprafață mult mai mare de pămînt, iar cartofii, roșiile și morcovii au pierdut în fața florilor. Acum, grădină numără peste 100 de specii de plante, printre care cactuși de grădină, arbuști și copaci decorativi.

Zi de zi are grijă de acest colțișor de verdeață, care după cum spune ea, îi aduce liniște și bucurie. “Grădinăritul nu e o pasiune deloc ieftină, multe dintre plante sunt costisitoare sau au nevoie de îngrijire specială, de vitamine, de sol special, îngrășăminte. Pentru ca grădina cu flori să arate frumos întreg sezonul cald, trebuie să cunoști unde să le sădești și în ce perioada a anului” zice ea.
Recunoaște că inițial îi plăcea să aibă cît mai multe plante și credea că acesta este succesul unei grădini frumoase, acum însă știe că nu cantitatea contează, ci aranjamentul lor.  A consultat și un designer în acest domeniu, însă sfaturile acestuia nu i-au fost pe plac. La început a pierdut multe flori – fie au înghețat, fie au fost mîncate de dăunători. Acum știe capriciile fiecăreia și are mare grijă de ele. Studiază fiecare plantă în parte și cunoaște, în mare parte, denumirile lor în latină. Am întrebat-o care sunt florile ei preferate, dar a început a le enumera pe toate. Mînuța Maicii Domnului, trandafiri cățărători, clematitele, arbuștii coniferici și toate florile de primăvară… toate îi sunt dragi.

no images were found