Elena Răilean din Colonița a demonstrat cât de importantă este căldura unui cămin familial pentru un copil, educând cinci micuți lipsiți de dragostea părintească.
Elena Răilean (48 de ani) este una dintre primele asistente parentale profesioniste din Moldova. Din 2007 până acum, ea a îngrijit cinci copii plasați temporar în familia ei. A învățat de la părinții proprii cât de necesară pentru dezvoltarea copilului este afecțiunea părintească. Cu acest crez și-a crescut cei trei copii biologici cu care se mândrește. Chiar ei au îndemnat-o să devină mamă cu carnet de muncă.
„Priveam într-o seară împreună cu copiii o emisiune TV despre acest serviciu. S-au emoționat atât de tare, încât erau gata să aibă grijă ei înșiși de acei copilași. Uite așa am luat prima fetiță“, povestește femeia.
Nimic nu o face mai fericită decât să-și vadă curtea plină cu copii. De la culesul cireșelor în grădină și până la hrănirea iepurașilor, picii o ajută la toate treburile casnice. ,,Sunt niște copii extraordinari. Mă privesc atent atunci când lucrez în grădină sau repar ceva. Deși petrecem cu ei doar câțiva ani, sunt sigur că ceea ce au învățat le va prinde bine în viață“ spune Andrei, unul din fiii biologici ai Elenei.

Foto: Radu Anastas, www.adevarul.md
S-a integrat repede în familie
În timp ce vorbim, o fetiță blondă mă cercetează cu privirea. O cheamă Alina, are 3 ani și de patru luni face parte din familia Răilean. Potrivit Marcelei Țurcanu, asistent social la Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului, părinții micuței urmează să fie decăzuți din drepturi pentru că nu au avut grijă de ea. În cele patru luni de când copila este aici, nu au căutat-o niciodată.
În schimb, noua ei mamă își amintește zâmbind ziua în care i-a pășit pragul. Povestește că era timidă, dar s-a integrat foarte repede în familie. Acum se ține numai de șotii împreună cu Sergiu (3 ani), unul dintre nepoții Elenei. „La început se rușina un pic, acum însă vorbește atât de mult încât te vinde și pentru două copeici“, glumește asistenta. ,,Pe 29 iunie, Alina va împlini 4 ani. Vom face o petrecere cu multe surprize, vom invita prietenii și vecinii și, bineînțeles, nu va lipsi nici tradiționalul tort“, adaugă femeia.
„Când pleacă, rup o parte din mine“
Cei doi băieți și două fete de care a avut grijă până acum au fost adoptați. Recunoaște că trece cu greu peste despărțire, dar, în același timp, rămâne cu sufletul împăcat. „Parcă rup o bucată din sufletul meu când pleacă, dar mă liniștește faptul că și-au găsit o familie, un loc unde vor fi iubiți, ocrotiți și vor avea un viitor frumos“, mărturisește Elena.
Cu doi frați pe care i-a găzduit până în decembrie vorbește la telefon în fiecare duminică. Băieții o vizitează ori de câte ori au ocazia. Ultima oară au venit în ajun de 8 martie. I-au adus flori, mărțișoare și o mulțime de dulciuri pe care le-a împărțit cu toată familia.
21 de lei pe zi
Asistența parentală profesionistă este un job cu acte în regulă. O „mamă temporară“ are carnet de muncă și un salariu care variază între 890 și 925 de lei, în funcție de studiile și experiența ei de muncă. Pentru plasamentul copilului primește 3.000 de lei în primul an.
De asemenea, ia o alocație lunară de 650 de lei pentru produse alimentare, adică 21 de lei pe zi, și 250 de lei pentru detergenți și alte produse igienice.
Suma alocată de stat nu acoperă toate cheltuielile. „Banii sunt puțini. Un copil trebuie îmbrăcat, are nevoie și de o bucățică de carne, de pește sau de unt. Mă ajută copiii și mai câștig câteodată un ban muncind ca zugrav în sat“, afirmă Elena.
Mult mai importantă pentru acești copiii este însă căldură unui cămin. De la acest principiu, autoritățile au pornit în 2007 reforma sistemului rezidențial. De atunci, numărul copiilor din orfelinate s-a redus de la 11.000 până la 5.000. „Trebuie să dezvoltăm serviciile de tip familial. Cercetătorii au demonstrat că despărțirea de părinți afectează creierul uman, de aceea ne bucură foarte mult faptul că numărul copiilor instituționalizați scade“, menționează Tatiana Codreanu, coordonator de comunicare la asociația CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie.
Familii pentru sute de copii
În prezent, în Moldova activează 206 asistenți parentali profesioniști care îngrijesc de 314 copii, dintre care 28 de asistenți sunt în municipiul Chișinău și găzduiesc 33 de micuți. De asemenea, în 84 de case de tip familial se află 346 de copii.
Sursa: www.adevarul.md