La straja sănătății noastre – profesionalismul, onestitatea și dăruirea de sine sunt mereu la datorie.

De-a lungul a peste 30 de ani de existență, centrul medical din Colonița a ajuns să fie cunoscut ca o adevărată „fabrică de sănătate”, cu o experiență frumoasă în acordarea asistenței medicale localnicilor aflați în momente de cumpănă. Astăzi, în ciuda greutăților cotidiene și a lipsurilor cu care se confruntă, acest centru își continuă seria de reușite profesionale, devenind un pilon de nădejde în asigurarea fericirii colonițenilor. În continuare, vă propunem un interviu cu doamna Tatiana Caraman – medicul-șef al instituției medico-sanitare din satul Colonița .

– Vă rugăm să ne faceți o scurtă prezentare a instituției medicale, la cârma căreia vă aflați astăzi.
Instituția, pe care azi am onoarea să o conduc, are o istorie bogată, care datează de mai bine de 30 de ani. Pentru prima dată, i-am pășit pragul în anul 1976, când centrul medical din comuna noastră acorda asistență medicală primară atât localnicilor, cât și sătenilor din împrejurimi, și aici mă refer la locuitorii satelor: Budești, Tohatin, Cruzești… Pe atunci, acest centru dispunea de 50 de locuri de spitalizare și supraveghea starea sănătății a peste 18000 de persoane. Între timp, a avut loc centralizarea tuturor instituțiilor medico-sanitare, în urma căreia, Colonița împreună cu alte localități rurale au început să dispună de propriile instituții medicale. La momentul actual, în vizorul acestei instituții sunt 3336 de persoane.

– Și despre colectivul acestui centru medical, ce ați putea să ne spuneți?
Personalul nostru este format din 14 persoane, printre care: 2 medici de familie, 1 medic ginecolog, 1 medic-șef, 4 asistente medicale, 2 infirmiere și 2 paznici. Această mică familie pe care o formăm, nu s-a dezis nici o clipă de obișnuința de a menține o atmosferă agreabilă și binevoitoare, bazată pe înțelegere, respect și ajutor reciproc – ingredientele de bază ale reușitei profesionale, de care centrul nostru medical s-a bucurat pe parcursul anilor.

– Ce servicii acordați pacienților?
Serviciile pe care le oferim sunt diverse, începând cu consultarea și diagnosticarea bolnavului, dar și stabilirea unui tratament menit să contribuie la fortificarea sau recuperarea sănătății acestuia. Pe lângă aceste servicii de bază, pacienții mai pot beneficia și de ajutorul unor specialiști în ginecologie, fizioterapie, terapeutică …

– Toate serviciile sînt oferite în mod gratuit?
De 4 ani, de când a fost implementat sistemul de asigurări, instituția noastră a încheiat un contract cu campania de asigurări medicale, contract care prevede prestarea serviciilor medicale în mod gratuit, valabil doar pentru persoanele asigurate. La rândul lor, persoanele care nu dețin o poliță de asigurare obligatorie a asistenței medicale, pot beneficia de aceste servicii în schimbul unei taxe stabilite. Cu plată sunt oferite și serviciile care nu sînt prevăzute de poliță, printre acestea se numără și serviciile ginecologice.

– O mulțime de instituții medicale de la sate, se confruntă cu o insuficiență acută de cadre medicale. Dvs. cum stați la acest capitol?
Din nefericire, durerea tuturor instituțiilor medicale din țară, am ajuns s-o cunoaștem și noi. Lipsa asistentelor medicale devine tot mai vizibilă, pe chipul personalului nostru, care încearcă cu răbdare să facă față solicitărilor multiple, survenite de la pacienți. Ba chiar uneori, suntem nevoiți să exercităm mai multe funcții concomitent, astfel încât să putem satisface toate necesitățile medicale ale pacienților noștri.

– Dar în ceea ce privește tehnologia, cum stau lucrurile?
Da, cu siguranță, acesta e un alt capitol la care nu stăm tocmai bine, căci la momentul actual noi nu dispunem de toată tehnologia modernă, pe care ne-am dori s-o avem, dar încetul cu încetul, lucrurile încep să ia o altă turnură. Anul acesta, norocul ne-a zâmbit și nouă, căci grație unei donații, am reușit să utilăm cabinetului de fizioterapie, cu tehnologii în valoare de 5000 de euro.

– În viitorul apropiat, ce schimbări se prevăd la „fabrica de sănătate” din Colonița?
Cu puțin noroc și cu sprijinul noului primar sper în timpul apropiat să dispunem și noi de un laborator propriu și dacă va fi posibil, pe viitor, mi-aș dori să renovăm al 2 etaj, unde ca pe vremuri am putea să deschidem un staționar de 25-30 de paturi, destinate, mai ales, îngrijirii oamenii aflați în pragul bătrâneților.

Vă mulțumim pentru interviu!

Autor: Cristina Popa
Din „ECOU” nr.7 august 2007