Când spui 2 martie 1992, spui Cocieri, localitatea unde în urmă cu 20 de ani, a izbucnit războiul de la Nistru. Acum două decenii, o mână de oameni s-au opus grupurilor de cazaci și ruși care se declarau împotriva tricolorului, a limbii române și a tuturor schimbărilor democratice de la Chișinău. De aici a pornit conflictul armat în care au fost apoi implicați aproape 30 de mii de persoane.
Printre combatanți au fost și mai mulți locuitori ai satului Colonița. Unii și-au pierdut viața, alții au rămas vii, dar cu răni (fizice, dar mai ales sufletești) pentru întreaga viață…
Mulți dintre noi știu prea puțin despre acest conflict și despre acei care au luat arma în mână pentru a apăra independența Republicii Moldova. Ieri, la 1 martie, elevii liceului din localitate au avut o întâlnire cu foștii combatanți din Colonița, care au fost implicați în războiul din Transnistria. Aceștia le-au povestit celor prezenți istoria evenimentelor, văzute prin ochii lor, a celor care au fost chiar pe câmpul de luptă.
Urmăriți mai jos un material video realizat de la eveniment, precum și un interviu video cu unul dintre foștii combatanți, actual profesor la L.T. „Gheorghe Ghimpu” din Colonița, Mihai Burciu.
Întâlnire cu foștii Combatanți, la L. T. “Gheorghe Ghimpu” [01-03-2012]
[youtube]Cai2OSmml0s[/youtube]
Interviu Mihai Burciu, fost combatant în Conflictul armat din Transnistria
[youtube]MdX-NzuBCXA[/youtube]
Imagini din Transnistria, 1992
[youtube]sG5O0eMrV80[/youtube]