La 24 februarie 2012, scriitorul și jurnalistul Ion Proca, originar din Colonița, și-a lansat noul său roman cu numele “Cum avea să moară Stalin”.

Lansarea volumului a avut loc la Biblioteca de Arte “T. Arghezi” din Chișinău, unde s-a adunat familia sa, prieteni, colegii de breaslă, interpreții de muzică populară, a căror melodii sunt cântate pe versurile sale și toți doritorii de a-i împărtăși emoțiile.

Critici, confrații de condei și prietenii lui Ion Proca spun că noua apariție editorială se citește dintr-o răsuflare. Romanul este unul auobiografic, printre personaje fiind și părinții scriitorului.

“Detașându-se de toată lumea la scrierea acestei cărți, spune Ninela Caranfil, scriitorul I. Proca rămâne de unul singur, față în față cu personajele sale, încercând astfel să ne includă și pe noi în lumea copilăriei sale, care de fapt este o lume fascinantă, a noastră, a tuturora.”

Scriitorul Ion Iachim și-a exprimat părerea, că toate personajele lui I. Proca au o continuitate veridică, deoarece autorul cu iscusință le trece dintr-o carte în alta, oferindu-le echilibru, rezistență, caracter și câmp de acțiune.

“În volumul dat autorul se întoarce iarăși la „antica” sa copilărie, oferindu-ne posibilitatea să cunoaștem mai mult, pentru că descrierile sale cuprind un spațiu geografic destul de vast, din Africa la Colonița, Cruzești, Tohatin, Budești” se spune pe site-ul bibliotecii gazdă.

Post-fața cărții este semnată de scriitorul și desidentul Paul Goma. El scrie despre romanul lui Ion Proca următoarele: “Am citit, am recitit romanul autobiografic „Când avea să moară Stalin” de Ion Proca. Am fost atât de impresionat, de încântat – dar nu gelos, cum mi se mai întâmplă, când citesc o carte pe care tare aș fi vrut să o scriu eu – ci de-a dreptul fericit că există un basarabean care să scrie, nu moldovenește ca Ion Creangă (și ca mine…) – ci să scrie… maldavinește, dând seama de limba sovietică vorbită de moldovenii noștri. Dragă prietene Ion Proca, ai nu doar “ureche”, ci și o inimă care ascultă, aude, pune pe hârtie tragedia limbii române dintre Prut și Nistru mutilată, schilodită, călcată în picioare de ciubota Ocupantului rus. Te felicit din inimă și te îmbrățișez frățește.”

Ion Proca a debutat în anul 1982 cu volumul “Pe un mugure de pământ”. Este autorul mai multor cărți de proză, publicistică și poezie, printre care “Poiana cu heruvimi”, “La oină”, “Colonița Infinitului”, “Părinții”, “Ridicarea”, “Poienița verde”, “Prispe de sâmbătă seara”.

Urmăriți mai jos un subiect din cadrul emisiunii “Cultura azi”, preluat de la postul public de televiziune “Moldova 1” (din 11 martie 2012).

[youtube]poWOUEIMtjg&feature[/youtube]

Și secvențe de la lansarea de carte:

[youtube]dmgKSB-RFK0[/youtube]