În data de 20 neoiembrie 2017, Centrul Național Anticorupție a efectuat percheziții în primăria Colonița și în alte peste 20 de primării din țară. Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul mai multor cauze penale, pornite pe faptul coruperii pasive, active și escrocheriei și au constat în percheziționarea unor birouri din instituții publice, precum și ridicarea unor acte din cadrul a zeci de primării din toată țara. Cei reținuți sunt suspectați că ar fi acționat conform unui plan infracțional determinat, urmărind scopul de a obține asistență financiară de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale.

Astfel, procurorii au documentat un șir de licitații publice privind construcția sistemelor de canalizare și stațiilor de epurare în mai multe localități, în urma cărora au câștigat companiile gestionate din umbră de un singur beneficiar. Acesta ar fi gestionat întreaga schemă infracțională care consta în negocierea cu factorii de decizie din cadrul Fondului Ecologic Național al Ministerului Mediului asupra aprobării finanțării proiectelor, care urmau să fie atribuite primăriilor din țară. După ce erau identificate localitățile, beneficiarul mergea la responsabilii din teritoriu și le propunea 5 la sută din valoarea contractului care urma a fi semnat. Ulterior,  membrii grupului de lucru din primării aranjau câștigarea licitației de către agentul economic  indicat, descalificând alți aplicanți.

În continuarea intențiilor sale infracționale, după semnarea contractelor, același beneficiar prezenta Fondului Ecologic documente contabile false cu privire la executarea lucrărilor prevăzute în contracte pentru a obține plățile indicate. De facto, lucrările nu erau executate, iar Fondul Ecologic transfera bani pe conturile firmelor gestionate de el  în baza unor acte fictive, fapt ce a dus la delapidarea bugetului de stat în proporții deosebit de mari, de ordinul zecilor de milioane de lei.

Deschide.md scrie cu referire la primăria Colonița, mun. Chișinău – 2.021.559 mln. – din Fondul Ecologic, agenți economic: Valenscor Design SRL și Barzine-CONS SRL. Pe tender.gov.md nu sunt publicate valorile contractelor de achiziți, dar sunt câte doua contracte adiționale de majorare în valoare totală de 1.318.447 lei. Totodată Barzine-CONS SRL mai are un contract pentru curățirea albiei și amenajarea râulețului Colonița, în valoare totală de 1.659.538 lei. Contractul adițional de majorare a sumei cu 26.870 mii lei a fost reziliat.

Surse:
CNA.md – Licitații trucate și asistență de milioane din Fondul ecologic pentru lucrări inexistente. Nouă persoane, reținute de CNA și PA
Deschide.md – Lista primăriilor luate cu asalt de PA și CNA // Care sunt și cui aparțin companiile vizate în dosar
Deschide.md – DETALII despre operațiunea de azi. Primăriile luau 5% din valoarea licitațiilor trucate