AVIZ_cons15feb13Supraconsumul de apă în instituțiile publice din satul Colonița a devenit, din păcate, o regulă. În cel mai direct mod banii publici ai satului Colonița sunt aruncați pe apa sâmbetei. Cu toate că portalul www.colonita.eu a scris în repetate rânduri despre acest lucruri, autoritățile publice locale rămân inerte la aceste informații, ba mai mult, chiar am fost învinuiți de prezentarea informațiilor eronate.

Banii Coloniței pe apa grădiniței, 31 octombrie 2011

În materialele publicate anterior, calculele care arătau supraconsumul de apă era făcut în baza normativelor legale de utilizare a apei potabile în instituții de învățământ și publice. Aceste informații au fost aduse la cunoștința membrilor comisiei buget, finanțe, economie și reforme a Consiliului Sătesc Colonița. Anume acești consilieri au obligațiunea de a verifica corectitudinea cheltuirii banului public al Coloniței. Din păcate reacția membrilor comisiei a fost nulă. Reacția primarului, care asista foarte activ la acea ședință a fost următoarea: ”Nu voi admite ANTISANITĂRIE la grădiniță doar din cauza unor cifre”.

Supraconsum zilnic de apă de cca. 100 lei în instituțiile publice din Colonița, 19 decembrie 2012

De această dată venim cu argumente și cifre noi, care dovedesc a câta oară utilizarea irațională a apei potabile în instituțiile publice din satul Colonița, aflate în subordinea primăriei. Dacă e să mergem pe declarația primarului Coloniței, atunci satul vecin Tohatin sunt de 2-5 ori mai murdari, iar în Budești în genere e catastrofă. O astfel de comparație dură, dar reală din punct de vedere a primăriei Colonița poate fi făcută dacă e să analizăm plățile pe linia de buget Apă și canalizare ale instituțiilor publice (grădiniță, gimnaziu/liceu și primărie) din satul Colonița, comuna Tohatin și Budești.

Astfel în anul 2012, grădinița din Colonița a achitat o factură pentru apă și canalizare de 2 ori mai mare ca grădinița din Tohatin, sau cu peste 40 mii lei mai mult. În anul 2011 iar peste 40 mii aruncați pe apa grădiniței. Explicația în cazul Budeștiului este că au fântâni proprii.

La primăria Colonița s-a cheltuit de 2 ori mai multă apă în 2012 (cu 7 mii lei mai mult) decât s-a cheltuit la primăria Tohatin, în 2011 de 4 ori mai mult (cu 16 mii lei), iar în 2010 tocmai de 20 de ori mai mult (cu 75 mii lei).

Menționăm că membrii comisiei buget, finanțe, economie și reforme a Consiliului Sătesc Colonița sunt: Ghimp Lidia, Foiu Tatiana, Caraman Ana, Iarmenco Maria, Dîșliuc Iurie.

Surse date: Raport operativ privind executarea bugetelor locale pentru anii 2010-2012, Ministerul Finanțelor al RM, www.tohatin.localitati.md, www.budesti.md

În grădinița din satul Colonița sunt în jur de 150 copii, în cea din Tohatin ~ 135 copii și în cea din Budești ~ 180 copii.
Liceul din Colonița e frecventat de cca. 440 elevi, gimnaziul din Tohatin de ~ 150 elevi, liceul din Budești de ~ 530 elevi.
În tabelul de mai jos sunt prezentate sumele achitate (în lei) pentru Apă și canalizare, în instituțiile publice pentru anii 2010-2012.
apaCTB