bugetProiectul bugetului satului Colonița pentru anul 2014 a fost elaborat netransparent și fără consultări publice. În proiectul bugetului, primarul Zaporojan Angela a introdus șir de „mofturi” personale, care vin să confirme presupunerea că actualul primar se îngrijește în primul rând de confortul propriu. Doar 100 000 lei a cerut primarul la categoria rechizite de birou, bani cu care urmau a fi cheltuiți pentru procurarea scaunelor moi, a meselor și dulapurilor în primărie. De câteva ori a cerut câte 10 000 lei pentru birotică în primărie. Alte 35 000 lei au fost planificate pentru întreținerea mașinii de serviciu a primăriei. Astfel primarul a împărțit banii satului, „uitând” de problemele arzătoare care persistă de ani buni și pentru care „nu sunt bani”: plan urbanistic general, infrastructura rutieră, înregistrarea masivă a terenurilor publice proprietate APL Colonița, datoriile pentru energie termică, mobilier pentru grădiniță, . . .

Declarațiile de doi ani în urmă ale primarului Zaporojan A. precum că „satul nu poate beneficia de proiecte de milioane de euro din cauza faptului că nu are plan de dezvoltare” se dovedesc a fi vorbe goale. Declarațiile date au fost făcute în cadrul adunării satului, desfășurate în data de 29 ianuarie 2012.

La examinarea în prima lectură, cei 8 consilieri prezenți, prin votul lor au susținut împărțeala banilor propusă de primar, devenind complici la risipirea banilor pentru mofturile primarului. Lucrurile s-au petrecut în cadrul ședinței Consiliului Sătesc Colonița din 12 decembrie 2013 (video 0:09:20).

Un adevărat război verbal a avut loc în cadrul examinării bugetului în cea de-a doua lectură. Consilierilor le-au fost propuse modificări false la proiectul bugetului, modificări neaprobate de către comisia buget. Consilierul local Iarmenco Maria a insistat asupra faptului că sumele anunțate de către raportor nu sunt cele discutate și aprobate în cadrul comisiei buget. În argumentarea poziției sale, consilierul Iarmenco a făcut referire la procesul verbal al ședinței comisie buget, din care dumneaei face parte. Doar prin insistența fermă a consilierului Iarmenco Maria, a fost decisă alocarea sumei de 166 mii lei pentru etapa următoare a Planului Urbanistic General. Suma rămasă urmând a fi divizată conform propunerilor primarului. Nedumerit de evoluția lucrurilor, primarul periodic întreba contabilul câți bani rămân pentru mobilier în primărie. Discuțiile asupra bugetului satului Colonița pentru anul 2014, lectura a II, au durat 40 minute și au avut loc în cadrul ședinței Consiliului Sătesc Colonița din 23 decembrie 2013.

Din păcate, Administrația Publică Locală Colonița nu a făcut nici un pas în transparentizarea elaborării și aprobării celui mai important document financiar al localității – Bugetul anual al satului. Proiectul bugetului nu a fost prezentat locuitorilor, nu a fost supus dezbaterilor publice. Majoritatea ședințelor comisiei buget au loc cu participarea câtorva consilieri docili primarului, în mod netransparent, și au loc cu câteva minute înainte de consiliu.

O „performanță” tristă a APL Colonița, realizată un an în urmă, a fost de soma reprezentantul www.colonita.eu de a nu filma cum se cheltuie banul public în Colonița.

Material video de la examinarea bugetului satului Colonița pentru anul 2014, lectura a II (1:33:00 – 2:13:00):

[youtube]CGkcIEDGfZk[/youtube]