Una din „poveștile de succes” a actualului primar al satului Colonița, Angela Zaporojan, pare a se transforma în lux în care au fost învestiți prea mulți bani și care nu poate asigura funcționarea în mod independent.

Folosirea oficială a bazinului liceului „Gh. Ghimpu” din sat, a început în data de 10 februarie 2011, când a avut loc inaugurarea oficială. Din acel moment, practic se putea scălda în bazin, dar teoretic încă nu, din cauza formalităților nefinisate. A durat mai bine de doua luni pentru a aproba tarifele pentru serviciile prestate – ore de înot la bazin. Prin decizia nr. 2/7 din 11 aprilie 2012, au fost aprobate pentru doar pentru perioada aprilie – septembrie 2012 (atenție). Contabilul-sef, Prudnecionok A., a fost obligat să introducă modificările în partea de venituri și cheltuieli a bugetului pentru anul 2012, lucru care a fost făcut abia peste patru luni. În decizia nr. 5/2 din 14 august 2012, au fost planificate venituri totale de 33 140 lei din activitatea bazinului pentru 5 luni (august-decembrie). Controlul îndeplinirii prevederilor ambelor decizii urma a fi efectuat de către primarul Zaporojan A.

Pur legal, bazinul putea activa un pic mai mult de o lună de zile: de la sfârșitul lunii august până la sfârșitul lunii septembrie. De facto, bazinul activează din luna februarie până în ziua de azi.

Doar în anul curent, din banii publici ai satului Colonița, la propunerea primarului Zaporojan A., Consiliul Sătesc Colonița, prin decizia nr. 1/9 din 29 februarie 2012, a alocat peste 35 mii lei pentru salarizarea a 8 unități de personal la bazin, pentru perioada de 3 luni (martie-mai). Cheltuielile de întreținere a bazinului (inclusiv energia termică), sunt achitate din bani publici, iar primăria Colonița are datorii de sute de mii de lei pentru energia termică.

Ce bani au fost colectați de la vizitatorii bazinului, și unde sunt aceștia depozitați, nu se cunoaște. Primăria Colonița nu a făcut publice veniturile acumulate din prestarea serviciilor la bazinul liceului. Directorul liceului, Martinici Nadejda, ne-a declarat că toți banii colectați au fost depuși pe un cont special al primăriei, și deja au fost valorificați pentru necesitățile liceului. O constatare a directoarei liceului a fost ca veniturile acumulate de la vizitatorii bazinului nici pe departe nu acoperă cheltuielile de întreținere a lui.

În documentele financiare oferite de către Ministerul Finanțelor nu am găsit reflectate operațiunile de depunere și valorificare a banilor în/din contul special al primăriei Colonița.

Câteva calcule simple legate de veniturile estimate ale bazinului:
10 vizitatori-ore/zi x 35 lei/viz-oră x 22 zile/lună x 10 luni (februarie-noiembrie) = 77 000 lei.
20 vizitatori-ore/zi x 35 lei/viz-oră x 22 zile/lună x 10 luni (februarie-noiembrie) = 154 000 lei.
30 vizitatori-ore/zi x 35 lei/viz-oră x 22 zile/lună x 10 luni (februarie-noiembrie) = 231 000 lei.