În data de 9 martie 2016, Consilierul municipal al Partidului Popular European din Moldova, Victor Lutenco, a deconspirat o schemă prin care sunt preluate terenuri în suburbiile Chișinăului.

Funcționează scheme similare și în Colonița?

Materialul de mai jos este preluat integral de pe pagina de facebook a lui Victor Lutenco:
****************
Anti-ghid practic: Cum sa te faci cu un teren pentru constructie in suburbia Chisinaului in 10 pasi. Studiu de caz: Bacioi.

Relatarea de mai jos e inspirata din discutii cu locuitorii din com. Bacioi, dar nu exclud ca este aplicabila pentru mai multe suburbii din Chisinau sau sate din Republica Moldova. E vorba de o schema pentru obtinerea terenurilor pentru constructii, in extravilan, cu pierderi enorme pentru comunitate, dar cu mari castiguri pentru oamenii din administratie. Daca vreodata v-ati mirat de ce vedeti atat de multe masini luxoase in jur, iar voi abia de reusiti sa achitati rata pentru ipoteca – asta e una din cauze.

Pasul 0:
Plan urbanistic general (PUG) au mai putine suburbii din Chisinau. PUG – e documentul care reglementeaza strict, printre altele, ce si unde se poate de construit. Si primarii actuali nu tare isi doresc acest plan, chiar tergiverseaza elaborarea si adoptarea lui. Detaliile de mai jos explica de ce anume.

Pasul 1:
“Omul nostru”, adica cel care e gata sa plateasca o mita de circa 1,500-2,000euro, depune cerere la primarie pentru modificarea modului de folosinta a terenului din extravilanul localitatii din “gradina” in “constructie”.

Pasul 2:
Specialistul pentru reglementarea regimului funciar (inginerul cadastru) de regula expediaza raspunsuri in termen informand in primul rand ca subiectul va fi discutat la comisia de specialitate, ulterior cand anume se va discuta la Consiliul local Bacioi.

Pasul 3:
Comisia funciara avizeaza pozitiv; comisia respectiva este formata, printr-o stranie coincidenta, numai din membri ai PL

Pasul 4:
Specialistii primariiei, la indicatia Primarului (PL), fac proiectele de decizii si ordinea de zi unde introduc subiectul cu pricina. Prin dispozitia sa, primarul convoaca sedinta Consiliului unde majoritatea docila formata din 13 consilieri (din 23): 11-PL; 1-PLDM; 1- Independent, – hotaraste totul. Restul 10 (asa numita opozitie) sunt anuntati cu o zi maximum doua inaite ca va avea loc sedinta fiind invitati la sediul primariei sa isi ridice ordinea de zi))

Pasul 5:
Majoritatea liberala din consiliul local voteaza modificarea modului de folosinta a terenului – pentru construcții.

Pasul 6:
Procesul verbal al Sedintei consiliului este tinut “la umbra” vreo 30 zile (legal trebuie sa ajunga la Cancelaria de Stat in 5 zile de la semnare).

Paul 7:
A doua zi dupa sedinta secretarul-interimar a consiliului elibereaza decizia “omului nostru” unde acesta repejor, in regim de urgenta, inregistreaza decizia (ilegala, vezi mai jos) la cadastru. Printr-o alta stranie coincidenta, secretarul-interimar al consiliului este Drosul Mihai, unul dintre judecătorii din ,,iad,, cel care a judecat tinerii din 7 aprilie si care, cumva, s-a pomenit in echipa PL.

Pasul 8:
Mai tarziu, dar la Cancelarie se ajunge oricum. Aceasta notifica consiliul local ca a adoptat o decizie ilegala (Codul Funciar, art 39 spune ca Terenurile atribuite in proprietate ca loturi de pe linga casa (gradini), amplasate adiacent hotarelor intravilanului, se includ in hotarele intravilanului localitatii, se considera terenuri destinate constructiilor si se utilizeaza pentru constructii locative, cu conditia includerii acestora in planul urbanistic general al localitatii. Comuna Bacioi pina in prezent nu are plan urbanistic.

Pasul 9:
La urmatoarea sedinta consiliul abroga deciziile ilegale, dar…. la cadastru ramane modul de folosinta – “pentru constructii”!!

Pasul 10:
Ulterior se purcede la eliberarea Certificatului de urbanism pentru proiectare și Autorizatia de costruire. Conform Legii 163 aceste dpocumente sunt eliberate de primar si doar de el. Daca primarul ar elibera certificatele, fiind in cunoastere de cauza, ar fi pasibil de responsabilitate. Schema s-a blocat? Deloc – spun smecherii din Bacioi! Printr-o scamatorie interesanta, decizia de eliberare a certificatelor respective este luata nu direct de catre primar, ci de Consiliul local, printr-o formulare gen “se obliga primarul sa elibereze…”. Si stiti de ce? Pentru ca organul colectiv nu poate fi tras la raspundere!

Ta-dam!!!! “Omul nostru” s-a ales cu teren pentru consructii, iar cei din administratia Bacioi, in cazul dat – liberala – cu buzunarele pline.

Iar comunitatea si locuitorii ei – au ramas cu buza umflata!

Sfarsit.

Tragic.

Iata asa si traim.

P.S. CNA este invitat respectuos sa se inspire de aici

foto preluata de pe publika.md

bacioi