Acum 3 ani începea o afacere ce promitea revenirea la funcționarea fermei din Colonița, cu noi locuri de munca și beneficii pentru comunitate. Speranța era întruchipată de SRL “AGROFARM-GRUP”, înregistrată în noiembrie 2011 (IDNO 1011600039836), cu sediul pe str. Gheorghe Madan 87/7, sec. Rîșcani, mun. Chișinău, RM, tel. 68383139, Administrator RUSU ION MIHAIL.
Administrația Publică Locală din Colonița a susținut dezvoltarea acestei afaceri: Cu privire la cererea SRL „Agrofarm-Grup” privind construcția unui grajd pentru vite în cadrul terenului cu numărul cadastral 0149206375 (ferma) (Decizia nr 3/14 din 28.03.2013, pag 19). Vezi video de la Ședința Consiliului Sătesc AICI.
Compania „Agrofarm-Grup” SRL a inceput din start cu vaci de prasila (rasa Semental) – din Cehia și România, aprox 35 și 35 de capete. Au primit conform datelor Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură 1 977 351 de lei subvenții pentru achiziționarea vacilor, tehnicii și construcții.
Însă din vara 2015 practic s-a stopat finanțarea activității fermei. Au rămas chiar și fără medic veterinar din octombrie 2015. S-a periclitat ciclul de pregătire a furajelor, astfel încât în toamna s-a ajuns fără furaj. În asemenea condiții chiar și procesatorul de lapte „BantCarad“ SRL ,care prelua laptele de la ferma din Colonița, nu se achita regulat. S-a ajuns ca vacile sa fie subnutrite (înfometate). Erau perioade de câte 2-3 zile când acestea erau lăsate efectiv fără hrană, iar de peste 2 ani primeau hrană fără concentrate. În această situație calitățile vacilor au fost pierdute irecuperabil. Dar administratorii afacerii nu au luat nici o măsură care să remedieze situația. Datorita condițiilor contractelor de subvenții acesta nu putea înstrăina/vinde vacile.
Culmea cinismului era ca în ultimii 1,5 ani banii obținuți din vinderea laptelui și vițeilor erau extrași din afacere. Au ajuns și fără personal, doar 2 persoane au mai rămas angajate.
În aceste condiții vacile au început sa piară de foame (exact se cunosc 12 cazuri). Procesul a început în sfârșitul anului 2015 – începutul 2016, uneori mureau câte 2-4 pe zi. Cadavrele erau puse într-un grajd părăsit. Datorită frigului nu se descompuneau. Au fost descoperite la începutul primăverii de către consilierul local Ion Cheptene, care a solicitat intervenția urgenta a autorităților locale și centrale. Datorita acțiunilor dumnealui cel putin au fost îngropate rămășițele animalelor (cu toate că nu s-a folosit un loc special amenajat).
În final avem un rezultat de coșmar: o cireada înfometată; vaci moarte aruncate pe teritoriul fermei; încălcarea tuturor normelor sanitare care puteau duce la izbucnirea unor focare de infecții.
În spatele acestei situații triste care a dus la pieirea vitelor nevinovate și irosirea banilor contribuabililor (prin subvenții) vedem un management defectuos, lipsit de scrupule care ar fi putut duce la un dezastru epidemiologic (nu se știe dacă am depășit riscul). Pe lângă cele scrise mai sus apare și întrebarea: cum se face ca persoanele capabile și care sunt pasionate de agricultură și zootehnie au acces foarte dificil la subvenții, pe când alții, fără responsabilitate, obțin fără probleme sume imense din partea statului?…
[youtube]G-gulB-L2G0[/youtube]