sezatoareRecent, în data de 11 august 2013, primarul Coloniței, Zaporojan Angela a organizat adunarea generala a satului, la care a prezentat o notă informativă privind activitatea sa în cel de-al doilea an de mandat. Mai jos vom descrie ce a fost cu cum credem că ar fi trebuit să fie.

1. (Ne)informarea colonițenilor. Anunțul despre adunare a fost difuzată doar prin intermediul acestei pagini web, pe care Administrația Publică Locală din Colonița o neglijează constant. Pe pagina web oficială a primăriei Colonița nu a fost plasată nici o informație despre adunare, precum și nici un document relevant despre activitatea primăriei în ultimii doi ani. Atunci la ce bun mai servește pagina www.colonita.MD pentru care, din bani publici, s-au plătit cca. 4 000 lei?

2. A patra adunare s-a dovedit a fi prima! În programul electoral, actualul primar se angaja „să organizeze adunări generale la fiecare 6 luni despre activitatea Primarului și a Consiliului local”. Să fi făcut după cum a promis, în vara anului curent urma să fie cea de-a patra raportare a primarului în fața celor care au ales-o. Nu s-a ținut de cuvânt.

3. În Colonița lucrează doar primarul!? La adunare a vorbit practic doar primarul și a povestit în mare parte de ce a făcut. Dar să nu uităm, că colonițenii au ales și Consiliul Sătesc Colonița, format din 13 consilieri. Nici primarul care a promis că va raporta despre activitatea consiliului, și nici unul din consilieri nu a comunicat nimic despre activitatea organului local suprem – Consiliul Sătesc Colonița. Plus la acestea, în primărie lucrează câțiva funcționari publici, activitatea cărora urma să fie evaluată de către actualul primar la începutul mandatului. Nu a făcut nici asta.

4. Raport sau laudă a primarului?! Raportul primarului a constat din povestire de circa 1 ora jumate, care treptat s-a transformat în discuție/șezătoare, între primar și cei prezenți. Nu a fost făcut public nici un document financiar/tehnic despre lucrările care au avut loc și banii care au fost cheltuiți. La fel nu a fost spus nimic despre personalul care lucrează (sau se face că lucrează) în primărie: despre inginerul cadastral care nu se prezintă la servici de mai bine de jumătate de an, despre cele 24,5 unități (fantomă) de personal care au luat salariu în 2011 și în 2012.

5. Totul se face cu vorbe, fără bani?! În afară de vorbe, primarul nu a prezentat nici un document despre activitatea financiară a primăriei, care în 2011 a gestionat peste 8 000 000 lei, iar în 2012 aproape 9 000 000 lei? Pentru mulți dinte colonițeni, afirmațiile primarului precum că „totul se face legal” sună puțin convingător. Oare sătenii nu sunt capabili să înțeleagă și din acte contabile cât de cinstit și legal se face totul în primărie?

6. În primăra Colonița se lucrează „după interes”?! Nici o vorbă nu a scos primarul despre planul de activitate al primăriei pentru cealaltă perioadă de mandat. Tinde să se adeverească bănuiala că în primăria Colonița se lucrează după interese. Nimic nu a fost spus despre prioritățile satului pentru anii următori, despre atragerea investițiilor, crearea locurilor de munca,…

7. Popularitatea primarului. Din cei peste 900 de votanți ai primarului actual,  fost director de liceu, la adunare au fost prezenți câteva zeci de colonițeni, majoritatea fiind actuali sau foști subalterni. Să fi însemnând aceasta că nivelul de încredere în actualul primar a scăzut de la aproape 33% când a fost ales – la câteva procente?