In data de 4 decembrie anului curent a fost planificata sedinta consiliului satesc Colonita. Noi cei din opozitie nu ne-am prezentat din simplul motiv ca deja e timpul sa mai primim si raspunsuri la unele intrebari care hotarasc soarta localitatii pe un an intreg.

In seara zilei de 3 decembrie a avut loc o sedinta largita a comisiilor unde sa pus in discutie bugetul localitatii. Deoarice este un doocument foarte important si necisita multa chibzuinta, atentie si indemanare anume ce tine de valorificarea banului public pentru anul viitor. Raspunsul la tare multe intrebari urma sa le primim de la contabilul sef d-na. Glijin O., si anume
1. In baza caror criterii sa format acest buget, cum e posibil ca o institutie prescolara cu capacitatea de 140 copii (gr.nr.24) are un buget mai mic ca o alta institutie prescolara (gr. nr.144) ce gazdueste doar cca. 60 de copii.
2. Care sunt taxele agentilor economici de pe teritoriul APL.
3. Cum sau valorificat banii pe anul curent la casa de cultura si biblioteca ?
4. …

La toate aceste intrebari nu am primit nici un raspuns deoarece contabila sefa nu a binevoit sa aduca argumente pe intelesul consilierilor si a tuturor locuitorilor comunii, motivind faptul ca mi-a dat soldul alocatiilor bugetare cum e stipulat in program si sa fim buni sa ne clarificam singuri in coduri eco si sume. M-a mirat mult comportamentul arogant si discriminatotiu a unui functionar public fata de consilieri, oare asa trebuie sa se comporte un angajat sau „specialist” din APL, asa prevede fisa de post sau codul deontologic??? Din acel moment sa oferit sa ne dea explicatii in probleme contabile d-l. Braghis V., care la moment este inghiner cadastral, jurist, secretar interimar, … si contabil sef, a ramas vacanta doar functia de primar……..

Catre acest specialist in domeniul „dezvoltarii multi-laterale”, noi consilierii am avut o alta intrebare ce tine de IMSP CS Colonita: cum poate explica ca pina astazi centrul medical nu este inregistrat (cladira propriu zisa) la care sau alocat din buget 5.000.lei. Raspunsul a fost ca el sa ocupat de inregistrarea pamintului aferent dar de cladire trebuia sa se ocupe L. Ghimpu.
Dar totusi pina la urma ramine un paradox la care nu gasesc un raspuns logic. Mă intreb cum poti sa dai un imobil in comodat pe cind el defacto nici nu exista, spitalul nu are pe bune un pasaport, e aer gol. Unde mai pui ca si cladirea gradinitei si a primariei tot nu e inregistrata si pusa la balanta APL. Dupa mine reese ca nu apartin satului.

Apare o deductie fireasca: cineva intentionat nu doreste ca aceste edificii sa ajunga in posesia APL? Ori cineva deja si-ea facut planuri pe ele?

Acum peste un an de zile de la ultima sedinta cind Ghimp V. striga cu glas tare ca cladirea nu e inregistrata si intentionat se face acest lucru pentru a fi „prihvatizata” (din spusele lui am inteles ca a mai fost o tentativa anterioare dar el a reusit sa abroge acea decizie), cu timpul aceste vorbe devin se adeveresc, uite acum sa ma conving ca la noi si fantomele sa dau in comodat.

Acesta este un trist adevar, dar concluziile va apartin….