Inspectorii de integritate ai Autorității Naționale de Integritate (ANI) au emis un act de constatare pe numele primăriței satului Colonița, din municipiul Chișinău, Angela Zaporojan. Aceasta a admis, potrivit inspectorilor, un conflicte de interese, angajând-o în funcția de bibliotecară pe fiica sa minoră, cu jumătate de normă salarială. Angela Zaporojan nu a vrut să comenteze actul emis de ANI.

În luna ianuarie 2019, Angela Zaporojan și-a angajat fiica în vârstă de 15 ani în calitate de bibliotecară la biblioteca din cadrul Centrului de Creație și Agrement din localitate. Potrivit unui comunicat de presă emis de ANI, fiica a deținut funcția respectivă timp de 7 luni de zile, perioadă în care a fost remuneratăContactată de portalul Moldova Curată pentru a-și motiva decizia, primarita a întrerupt apelul imediat ce a auzit întrebarea. Ulterior, la apelurile repetate nu a mai răspuns. 

Însă, în timpul controlului, ea le-a spus inspectorilor de integritate că nu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece a emis dispoziția de angajare la propunerea directorului Centrului de Creație și Agrement, căruia se subordonează bibliotecara. Minora a fost concediată în  iulie, anul trecut.

Și-ar putea pierde funcția

Actul de constatare emis de ANI poate fi contestat în instanța de judecată, iar primărița și-ar putea pierde mandatul dacă judecătorii vor menține în vigoare decizia inspectorilor de integritate.

Anterior, portalul Moldova Curată.md, a publicat o investigație în care a relatat că de-a lungul a 12 ani, Angela Zaporojan, primărița satului Colonița, a reprezentat patru partide. În anul 2007, a fost aleasă în Consiliul local pe lista Partidului European (PE). În anul 2011 a părăsit PE și a candidat pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), fiind aleasă primar în turul doi.

În vara anului 2015 a fost realeasă în funcția de primar al satului Colonița, tot reprezentând echipa liberal-democraților, doar că în timpul acelui mandat a aderat la Partidul Democrat (PDM). La democrați nu a stat mult, schimbând din nou partidul. La alegerile locale din toamna anului trecut, Angela Zaporojan  a candidat pe lista Partidului Socialiștilor (PSRM), însă se declara apolitică.

”Eu sunt independentă. În Republica Moldova, o echipă nu poate merge independent la alegeri. Eu și echipa mea mergem la aceste alegeri sub steluță, dar nici eu, nici echipa mea nu facem parte din PSRM”.

Ea a precizat în cadrul campaniei electorale din anul 2019 că de când este în funcție a fost de mai multe ori ținta ”atacurilor mediatice”.

Sursa: MoldovaCurată.md

SAMSUNG DIGITAL MOVIE