Foarte multe discuții a provocat plasarea pe pagina web www.colonita.com a unui demers ticluit de un parinte pentru a ridica intrebarea eficientei gestionării grădiniței din sat. Absența comitetului părintesc al grădiniței reduce drastic nivelul de comunicare între părinți și conducerea grădiniței , comitet care s-ar ocupa cu multe din problemele organizatorice și de control. Despre necesitatea și modalitatea de formare a comitetului părintesc al gradiniței, directorul gradinișei a refuzat sa discute pe marginea acestui subiect în cadrul adunărilor de părinți de la sfîrșitul lunii ianuarie.

Acest lucru se întâmplă deoarece subiectul atinge tema copiilor – și ce poate fi mai important în viața unui părinte? Copii noștri se află toată ziua (iarasi un aspect interesant- de la adunarile din ultimul timp s-a aflat de la conducerea gradinitei ca aceasta are 2 (sic!) timpuri de lucru- de iarna si de vara (unicat în țară), prin aceasta explicand diferenta dintre programul de lucru real si cel din acte) la grădiniță, în grija educatorului și a celor ce au menirea să organizeze în modul cel mai eficient dezvoltarea lor fizică și psihică.

Pentru a oferi populației apte de muncă capacitatea de a-și câștiga existența, statul construiește și întreține grădinițe de copii, unde cei mici se află cât timp părinții sunt la serviciu. Și aici încep surprizele, căci situația demografică în Republica Modova s-a înbunătățit considerabil și locuri în instituțiile preșcolare nu mai sunt. Să presupunem că părinții și-au înscris copilul din timp la grădiniță (de când s-a născut) sau, în cel mai rău caz, au găsit modalitatea de a rezolva problema moldovenește, adică prin pile, șpagă, persoane cunoscute în Direcția învățământ, etc. Sunt lucruri cunoscute și știm cu toții cum se face.

Așa dar, mult râvnutul loc la grădiniță este obținut și copilul este asigurat cu îngrijirea zilnică a educatorului. În această situație părinții, știind cu cât greu au obținut posibilitatea de a frecventa grădinița pentru odrasla sa, nu prea au pretenții la asistența medicală, alimentație sau însăși procesul educațional. În societatea noastră s-a format un stereotip, precum că grădinița nu ne costă prea mult, pentru noi plătește statul, de aceia nici nu putem cere prea multe și trebuie să ne mulțumim cu ceia ce avem. Cu atât mai mult că finanțarea din partea statului este insuficientă pentru funcționarea grădinițelor într-un mod adecvat.

Cu toate acestea, sunt persoane care cred și încearcă să lupte pentru ca gradinița (este pînă la urmă o instituție pentru copii și nu pentru conducere) să funcționeze măcar la standardele minime necesare pentru copii. La sfârșitul anului trecut, un părinte a atenționat administrația grădiniței din sat asupra unor neregului în alimentația copiilor. Ana (pseudonim) este mama unei fetițe ce frecventează grădinița nr. 24 din s. Colonița. Însă, la adresarea sa, Ana, cât și alți părinți care s-au interesat de calitatea produselor servite micuților și a felului în care sunt preparate, au primit răspuns din partea bucătarilor că meniul corespunde normelor și este întocmit de asistenta medicală. Dar cum poți să crezi acestor afirmații, când zi de zi vezi încălcări. Zilnic copii se plăng de dureri în burtă, iar în luna decembrie 3 copii au suferit simultan o intoxicație alimentară, dintre care unul a fost tratat de medicii de la urgență, iar altul – a fost internat la spital.

După cercetarea minuțioasă a meniului afișat în grădiniță, a listei de alimente pentru luna decembrie, oferită amabil de contabilitatea primăriei și a plângerilor părinților, se constată un șir de abateri de la regulă și bunul simț. Napolitanele, care sunt consumate de copiii noștri practic, fiecare a doua zi, au aspect de produs cu termen de consum expirat și ros de șoareci. Este oare bine să fie hrăniți copii cu aceste dulciuri ce conțin coloranți, emulgatori, aromatizanți dăunători sănătății lor? Nu ar fi mai corect să primească covrigei sau biscuiți simpli, care sunt dietetici și nu provoacă alergii? Asortimentul de produse este foarte sărac, in meniu figurează terciul de grâu câte 2-3 zile consecutiv, la dejun și la prânz, terci care mai are și gândăcei, un fapt inadmisil! În decembrie pe lista de produse vedem doar carne de pui, iar cea de vită, peștele, cașcavalul, fructe și legumele proaspete – lipsesc în totalitate. Există dubii în privința gramajului corect a porțiilor. Este un fapt cunoscut că toate resturile de bucătărie și porțiile rămase de la copii, sunt colectate cu grijă și duse acasă de personalul grădiniței. Cei care practică acest obicei achită administrației câte 10 lei lunar.

Într-o dimineață, o mamă care a adus copilul la grădinită, trecând pe lângă bucătărie a cerut amabil să arunce o privire în cratița cu terci pregătit pentru dejun, dar a primit un refuz exprimat în mod grosolan de către bucătăreasă. Și nu este un caz singular.

Este de neînțeles indignarea angajaților în privința semnelor de întrebare ridicate de către părinți. Cum poate fi liniștit un părinte, atunci cănd comparând meniul afișat în grădiniță și lista de produse livrate grădiniței, se vede cu ochiul liber că ele nu corespund. Un exemplu este meniul pentru zilele 22, 23, 24 decembrie 2010.

– 22, 23 dec. – terci de grâu la dejun și la prânz, crupele de grâu, însă, figurează în lista prezentată la primărie doar pe 23 decembrie;

– 22 dec. – borș roșu, dar în listă sfecla nu figureză, (oare de ce borșul a devenit roșu?);

– 24 dec. – supă cu fasole, în listă fasolea apare pe 22 și 24;

– 24 dec. – napolitane, care apar în lista de poduse și pe 22 decembrie (3,9 kg) și pe 24 decembrie (2,3 kg).

Desigur, toate acestea pot fi rezultatul unor coincidențe, dar sunt cam multe pentru doar trei zile și nu putem ști ce „coincidențe” au avut loc în alte perioade.

Așa dar, care este, defapt, consumul real? Cu ce sunt hrăniți copii zi de zi? Unde se duc produsele pocurate pe bani publici și pe banii achitați de părinți? Putem fi siguri de calitatea produselor ajunse pe masa copiilor?

Un alt aspect foarte important al neregulilor legate de activitatea grădiniței noastre, sunt colectările de bani de la părinți, sub diverse pretexte. Nu cred că părinții sunt contra să doneze ceva în fondul gupei sau a grădiniței. Dar administrația nu întotdeauna are bunăvoința să explice pentru ce scopuri sunt adunați banii. La înmatricularea copilului în instituția preșcolară, se percepe 100 de lei, aceiași sumă merge anual în fondul grădiniței și câte 20 lei lunar în fondul grupei. Se mai adună bani pentru mobilă și draperii. Pentru unele piese de mobilier de la părinți s-au solicitat câte 100 lei, iar într-o grupă chiar 600 de lei. Mama unui băițel lucează ajutor de educator (dădacă), și nu a putut achita această sumă, având salaiul de 800 de lei. Drept pedeapsă, cu un cinism extraordinar , micuțul a fost așezat la cea mai veche masă și culcat într-un pat deteriorat. Lecția aceasta o va ține minte mult timp…

Încă o poblemă legată de bani, este adăugarea în bonuri a unui număr mai mare decât cel real de zile frecventate, cu motivația că educatorul trebuie anunțat de cu seară despre absența copilului. Sunt cazuri când absentarea nu a fost plănuită, dar aceasta nu poate fi un motiv de a plăti zile în plus.

Multe abateri, mai mici și mai mari, se întâmplă la unica grădiniță din Colonița. Încălzirea încăperii întârzie deja nu prima dată, sezonul de încălzire 2010-2011 a pornit cu două săptămâni mai tărziu decât în restul instituțiilor municipale și copii au fost nevoiți să rămână acasă.

Se plătesc salarii pentru măturător, grădinar și alte posturi care nu sunt ocupate, în acest fel incasându-se bani în plus.

Avînd drept bază abaterile descrise mai sus, în data de 16 decembrie 2010, un grup din patru părinți s-au adresat la Direcția educație, tineret și sport a sectorului Ciocana pentru a interveni în cazul gradiniței. Au fost audiați de către responsabilul de instituțiile de învățămînt preșcolar, Bușilo Elena și li s-au dat asigurari că în termen de o săptămînă vor fi efectuate verificările de rigoare și vor fi informați despre rezultatele verificărilor. Pînă în data de 16 ianuarie 2011 nu a fost intreprinsă nici o acțiune din partea responsabilului respectiv.

Fiind indignați de lipsa de reacție a autorităților la sesizările orale, un grup de 48 de părinți au semnat și adresat o scrisoare deschisă către primarul satului Colonița și Consiliul Sătesc Colonița (înregistrată cu nr. C-06/11 din 26.01.2011) și către primarul general al municipiului Chișinău (înregistrată cu nr. Col-858/11 din 28.01.2011). În scrisoare se solicită raportul de activitate al administrației gradiniței pentru perioada anului 2010, verificarea corespunderii activității gradiniței normelor în vigoare și intervenirea în cazul depistării unor abateri.

Un fenomen straniu observat în cazul adresărilor părinților a fost faptul că în zilele următoare datei adresării, administrația gradiniței și unii educatori căutau voalat autorii adresărilor afectuînd presiuni și șantajînd unii părinți. Cîțiva părinți au confirmat faptul că copii ale scrisorii deschise lăsate în primăria Colonița „circulau liber” printre angajații grădiniței care au format un front comun împotriva părinților semnatari. Acest lucru ne face să presupunem că autoritățile și funcționarii care au obligația de a interveni la adresările cetățenilor, sunt în cîrdășie cu administrația grădiniței și se străduie din rasputeri să mușamalizeze totul.

Directoarea consideră că i se aduc acuzații din motiv că cineva dorește demisia sa, însă părinții, ai căror copii vin zilnic la grădiniță, nu se interesează de cine este condusă instituția, ci – cum este condusă. Ei vor să primească o dare de seamă privind activitatea grădiniței, să fie adusă la normal activitatea grădiniței, iar alimentația copiilor să corespundă normelor.

Activitatea instituției trebuie să devină mai transparentă. Deoarece cumulul de încălcări depistate în alimentație, în gestionarea finanțelor colectate de la parinți, în activitățile administrative, în organizarea programului de lucru cu copii și în procesul de încălzire a grădiniței, nu pot la moment să lase indiferenți părinții care iși iubesc copiii. Ei și educatorii încearca să educe acești mici oameni, și e nevoie de o altă atitudine, decat ceaa de a încerca să mușamalizeze totul pentru a face lucrurile sa „mearga bine”. . .

În imaginile de mai jos puteți vedea unele materiale doveditoare care au servit drept temei pentru sesizările părinților.

Investigație jurnalistică realizată de un grup de inițiativă

no images were found