Cel de-al doilea training din cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii civice și mass-media în mediul rural” s-a desfășurat la 8 octombrie curent și a purtat genericul “Dezvoltarea satului meu începe de la mine”.
În acest training au fost încadrați 11 tineri, care au discutat despre problemele satului Colonița, modalitățile de soluționare a acestora și despre rolul fiecăruia în dezvoltarea și prosperarea comunității. Aceștia au fost ghidați de Viorica Goraș-Postică, de la Centrul Educațional ProDidactica, care i-a ajutat, prin exerciții individuale și de grup, să își deschidă mintea și imaginația și să creeze o atmosferă activă, de conlucrare.
Elevii au evidențiat o serie de probleme din localitatea în care trăiesc, printre care aruncarea neregulamentară a deșeurilor, defrișarea pădurilor, starea rea a drumurilor și neasfaltarea unor străzi din sat, lipsa de educație a unor persoane, calitatea proastă a mâncării din cantina școlară etc. Tinerii pe lângă faptul că au scos în evidență problemele care îi deranjează, au încercat să găsească și soluții de rezolvare a acestora.
„Rezolvarea problemelor începe de la sine. Desigur, există multe proiecte pentru dezvoltarea rurală, dar asta nu înseamnă că finanțatorii oferă bani și problema se rezolvă imediat. Este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi” a afirmat moderatoarea trainingului, Viorica Goraș-Postică.
S-a vorbit în cadrul acestei „lecții” despre parteneriatul care trebuie să existe între toți membrii comunității, între primărie, organizații nonguvernamentale și agenți economici. S-a vorbit și despre rolul școlii, a bisericii, a primăriei, a ONG-urilor și a mass-media în dezvoltarea comunitară.
În urma trainingului, elevii au enunțat că și-ar dori să creeze un grup de inițiativă în Colonița, care să mobilizeze tinerii, dar și maturii, în denunțarea problemelor existente în sat și găsirea de soluții pentru acestea.
O altă idee a fost crearea în Colonița a unor grupuri responsabile de anumite sectoare din localitate, care să facă sistematic cercetări, să creeze portofolii cu toate datele și problemele din zonă și să mobilizeze societatea pentru a le rezolva împreună. Aceasta ar fi o modalitate practică de soluționare a problemele din sat, dar și un mijloc de a cunoaște cultura și istoria satului.
Trainingul este parte componentă a Proiectului „Dezvoltarea culturii civice și mass-media în mediul rural”, cu susținerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii, în cadrul Programului de granturi mici pentru susținerea inițiativelor democratice
[youtube]RsLTGgQcnLA[/youtube]