„Un om informat este un om puternic” – acesta a fost genericul trainingului care a avut loc vineri, 12 noiembrie 2010 la liceul din Colonița. Pornind de la mottoul lui John Davison Rockfeller, elevii au discutat asupra rolului informației în viața de zi cu zi.
Vorbind despre sursele de informare, s-a ajuns la concluzia că, de cele mai multe ori, elevii se informează din mass-media, din internet, din cărți, din filme, în special din cele documentare, și de la alți oameni (colegi, prieteni, profesori, familie). Analizând oamenii ca surse, s-a ajuns la ideea că nu întotdeauna aceștia sunt un mijloc obiectiv și corect de informare, acest fapt datorindu-se subiectivismului fiecăruia și nivelului diferit de interpretare. Prin intermediul unui joc de genul „Telefonul stricat” s-a demonstrat cum poate fi o informație denaturată, dacă este transmisă de la un om la altul.
„Chiar dacă informația vine de la o sursă oficială – persoane publice sau mass-media – și este aparent sigură, trebuie să o filtrăm prin propria gândire și trebuie să o verificăm din mai multe surse informaționale, pentru că, uneori, prin informație putem fi manipulați” susține moderatorul trainingului, Ludmila Sârghi, masterandă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM.
În cadrul aceluiași training s-a vorbit despre accesul la informație și despre dreptul oamenilor de a obține anumite documente publice, despre modalitatea de obținere a acestora și despre limitele accesului la informație. Una dintre aceste limite, la care moderatorul s-a oprit mai mult, a fost dreptul la viață privată a fiecărui om. S-a discutat aici despre informațiile care țin de viața privată și care ar putea duce la penalizări în cazul dezvăluirii acesteia. Totodată, s-au adus exemple în care unele informații pot fi făcute publice, chiar dacă țin de viața privată, și anume în cazul în care activitățile unei persoane sunt de interes general sau pot avea influențe negative asupra societății.
În final elevii au concluzionat că este important să deținem informația și au enumerat o serie de avantaje ale unui omul informat. Printre care: „un om informat este conștient de tot ce se întâmplă în țară sau în lume și știe cum să reacționeze la diferite situații”; „un om informat este cu un pas înaintea celor neinformați și pot reuși mai multe în viață”; „un om informat este mai încrezut și se încadrează mai ușor în societate”; „un om informat este mai deștept și mai ager”; „un om informat își cunoaște drepturi și nu poate fi ușor manipulat sau amăgit”; „un om informat poate purta o discuție interesantă și se poate afirma”.
Acesta este cel de-al patrulea training din cadrul Proiectului „Dezvoltarea culturii civice și mass-media în mediul rural”, cu susținerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii, în cadrul Programului de granturi mici pentru susținerea inițiativelor democratice.
no images were found