În baza dispoziției nr. 84-d din 01.11.2012 a fost formată comisia pentru stabilirea suprafețelor însămânțate cu grâu de toamnă pentru anul 2013. A fost perfectată lista, însă multe persoane nu au depus cerere motivând că nu doresc să beneficieze de subvenții. Au depus cereri doar 5 proprietari de terenuri, care au însămânțat o anumită suprafață cu grîu de toamnă – total 15 ha, cu întocmirea actului de constatare a suprafeței semănate cît și deținătorul de terenuri arendate SR „Agrofarm” cu suprafața de 30 ha de grîu semănat în toamna anului 2012. Informațiile date se conțin în documentul primăriei Colonița: Situația social-economică a satului Colonița în anul 2012 (paginile 7-8).

moraru

La subiectul dat a intervenit și fostul consilier local Moraru Vasile, care este și proprietarul unei gospodării țărănești și care a atras atenția asupra importanței susținerii agriculturii locale și necesitatea de reînregistrarea gospodăriilor țărănești ale tuturor proprietarilor de terenuri agricole din localitate.

Conform datelor portalului www.servicii.fisc.md, în satul Colonița sunt câteva sute de gospodării țărănești.

Anterior, www.colonita.eu a scris despre modalitățile Administrației Publice Locală Colonița de informare a fermierilor despre posibilitatea oferirii de compensații,  de selectare a beneficiarilor pentru obținerea compensațiilor. Pe parcursul verii anului 2012, pe panourile informative din sat nu a fost observat nici un anunț legat de compensații pentru agricultori.

“Susținerea” agricultorilor din s. Colonița: doar 6 beneficiari de compensații pentru seceta din vară, 10 decembrie 2012

Video despre discuțiile și propunerile la tema poate fi găsit în înregistrarea video a ședinței Consiliului Sătesc Colonița din 28 martie 2013 (secvența 44:24 – 48:20).