Meseria de jurist este una nobilă, dar și plină de responsabilitate. Juristul este un apărător al intereselor societății, un căutător al adevărului și un luptător pentru dreptate.

Pe 19 octombrie s-a sărbătorit Ziua Profesională a Juriștilor, iar noi ne-am gândit să aflăm mai multe despre cel care apără interesele satului Colonița și anume, juristul Vasile Braghiș.

S-a născut la 21 august 1957, în satul Tohatin. Poate anume calitățile de lider, specifice zodie leului, în care s-a născut, l-au determinat să urmeze calea juridică. După 10 clase a mers la Universitatea de Stat din Moldova fiind convins că vrea să facă Facultatea de Drept, dar din cauza concursului foarte mare nu a reușit, chiar dacă era eminent.
A lucrat o perioadă la Uzina de Conserve, ca lăcătuș, a făcut armata și apoi a încercat din no

u să depună documentele, la aceiași universitate, aceeași facultate. Concursul de intrare în anul acela a fost de 17 elevi pentru un loc și iată că a reușit. Astfel, din 1979 până în 1984 a studiat la Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o cu succes.
Pe lângă faptul că este un jurist cu experiență, este un soț bun, tată și viitor bunel. Soția este pedagog, iar dintre cele două fiice nici una nu i-a urmat profesia. Olga a ales să facă limbi străine, iar Ana-economie.
Din anul 1984 lucrează în Colonița, fiind inițial jurist în cadrul gospodărie din sat. În 2009 la propunerea primarului Gh. Calancea, Vasile Braghiș, cunoscând satul și specificul problemelor a fost invitat ca jurist în cadrul primăriei, anterior acest post fiind ocupat de un jurist străin.
„Primul proces, spune d-nul Vasile, se memorează pentru totdeauna. A fost în 1984 și a fost câștigat. În cazul pierderii, gospodăria Coloniței trebuia să achite pe timpurile de atunci 35.000 ruble pentru că utiliza, oarecum, apa din conductele care aparțineau satului Maximovca. S-a demonstrat ca nu era justificată această sumă, iar gospodăria a achitat doar o sumă simbolică și a cedat 2 mașini”.
Cel mai complicat proces câștigat a fost cel cu compania „Iurimex-Catalan” cu capital austriac. În urma unui contract dubios semnat de către directorul gospodăriei țărănești și directorul „Iurimex-Catalan”, gospodăria trebuia să plătească amenzi și datorii în sumă de 300.000 $. Achitând această sumă, gospodăria ar fi dat incontestabil faliment. Vasile Braghiș a apărat cauza gospodăriei în judecată, și a reușit să obțină reducerea sumei ce trebuia achitată cu 90%.

De-a lungul anilor, a apărat interesele Coloniței în judecată, având la activ atât procese câștigate cu succes, cât și procese pierdute.

„Meseria de jurist nu e ușoară, necesită perfecționare permanentă și muncă sistematică, ca să fii mereu la curent cu schimbările din legislație, să fii informat, căci un om informat e un om puternic” – afirmă Braghiș.
La întrebarea dacă există astăzi juriști buni în republica Moldova, dl. Vasile răspunde că există, foarte buni, dar mai puțini și că cei care fac dreptul în afara țării sunt mult mai bine pregătiți. Aici vorbește și despre cadrul legislativ, nu tocmai bun din Moldova: „La noi legi sunt, dar nu funcționează… lasă mult de dorit mecanismul de aplicare”.
Despre Colonița spune că din punct de vedere juridic nu sunt probleme foarte mari. „Satul are mai mult probleme de ordin financiar și duce lipsă de specialiști, lideri și o bună gestionare a resurselor ce le deține. Orgoliul este o piedică în dezvoltarea Coloniței. Fiecare trage la turta lui și e imposibil să rezolvi, astfel, problemele comune” afirmă dl. Braghiș.
Cele mai multe litigii în judecată sunt de ordin funciar între cetățeni și primărie, cât și între cetățeni și cetățeni. „Acesta este specificul Coloniței – tragerea sforilor și invidia, fiind caracteristice, din păcate, nu doar Coloniței, ci și Moldovei, în general.
„Adevărul sosește întotdeauna cel din urmă, pentru că are drept călăuză timpul” spunea Gracian. Ne încredem că adevărul și dreptatea va învinge, cu susținerea unor oameni fermi și corecți ca Vasile Braghiș, iar timpul le va pune pe toate la locul lor.

Pe final, o epigramă de Mircea Oancea

Când legea e ades strâmbată,
Răbdăm și lipsuri și nevoi,
Sperând o dreaptă judecată
(La judecata de apoi).