O lecție de demnitate și dragoste față de neam s-a ținut la 12 noiembrie 2010 la Liceul „Gheorghe Ghimpu” din Colonița. Personalități marcante, politicieni, scriitori, compozitori, ziariști și oameni simpli s-au adunat pentru a comemora 10 ani de la trecerea în neființă a lui Gheorghe Ghimpu – unul dintre cei mai mari disidenți naționali, care a luptat pentru limbă, țară, neam.
Gheorghe Ghimpu a trecut în neființă la 13 noiembrie 2000, în urma unui tragic accident rutier, neelucidat încă. După 10 ani de când nu mai este, cei care l-au cunoscut, i-au adus un elogiu, prin aduceri aminte, versuri și enunțarea idealurilor spre care a aspirat.
La eveniment au venit și copiii lui Gheorghe Ghimpu, fiica Oana și fiul Cornel, care au dezvelit placa comemorativă, instalată pe fațada liceului și care va aminti liceenilor, în fiecare zi, de cel care este un model de patriotism și luptă pentru cauza națională. De asemenea, au fost prezenți fratele Mihai Ghimpu, nepotul Dorin Chirtoacă, poetul Ion Hadârcă, scriitorul și publicistul Nicolae Dabija, compozitorul Eugeniu Doga, poetul Dumitru Matcovschi și îndrăgitul scriitor al copiilor, Spiridon Vangheli.
Preotul bisericii din localitate, împreună cu un sobor de preoți au oficiat o slujbă de pomenire, după care au sfințit placa comemorativă.
Angela Zaporojan, directorul școlii a susținut că „alături de profesorii liceului vom încerca să altoim copiilor acele calități pe care le-a avut Gheorghe Ghimpu – omul care a spus întotdeauna lucrurilor pe nume”.
Mihai Ghimpu, fratele lui, actualul președinte interimar al țării a afirmat: „El ne-a demonstrat că libertatea nu se cerșește – libertatea se cucerește. Îmi pare rău că nu a ajuns astăzi să vadă că trăim mai liberi și că lupta și sacrificiile lui nu au fost în zădar”.
Elevii din liceu, chiar dacă nu l-au cunoscut personal pe Gheorghe Ghimpu, au recitat cu mult suflet versuri despre el, despre dragostea de țară și limbă, compuse de profesoara de limbă română, Aurelia Ababii.
Dorin Chirtoacă, nepotul marelui disident, cu emoții în voce a amintit de idealurile patriotice ale lui Gheorghe Ghimpu și a altor compatrioți, alături de care a luptat și suferit acesta. „Din rândurile oamenilor simpli s-au ridicat câțiva, cărora nu le-a fost frică, chiar și cu prețul vieții, să spună lucrurilor pe nume. Au luptat în fiecare zi ca noi să fim liberi. Merităm noi oare această jertfă? Înțelegem chemarea lor? Mă tem că nu am înțeles și nu o merităm. Ce ne lipsește să înțelegem testamentul lăsat de ei? Testamentul care este scris și pe această placă comemorativă: Ne vom salva doar revenind la românism și realizând reîntregirea neamului românesc”.
La sfârșitul ceremoniei s-a făcut o masă de pomenire în cantina școlii. Tot în această zi s-au depus flori și a avut loc o slujbă de pomenire la mormântul lui Gheorghe Ghimpu, la Cimitirul Central Ortodox (Cimitirul Armenesc), iar la Palatul Republicii a avut loc Simpozionul „Gheorghe Ghimpu – o conștiință națională exemplară”.
Gheorghe Ghimpu a fost unul din fondatorii Mișcării de Eliberare Națională și deputat în primul Parlament ales democratic al Republicii Moldova, iar clipa astrală și-a trăit-o pe 27 aprilie 1990, când a fost aprobat Tricolorul, el fiind primul care a dat jos drapelul sovietic și a instaurat simbolul național pe clădirea parlamentului.
[youtube]_PUCq-swWMU[/youtube]