Astăzi, 27 iulie 2010, a încetat din viață pământeanul nostru, scriitorul Simion Ghimpu.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Simion Ghimpu va fi expus, mâine seară, la Uniunea scriitorilor, apoi va fi dus la biserica Sfânta Teodora de la Sihla. Înmormântarea va avea loc la cimitirul central de pe strada Armenească din Chișinău.

Poetul, în vârstă de 71 de ani, a compus texte pentru peste 100 de cântece și a conlucrat cu compozitori precum Eugen Doga, Ion Aldea-Teodorovici, Mihai Dolgan.Piesele lui Simion Ghimpu au fost și mai sunt cântate de formațiile Noroc și Orizont, de interpreții: Ion Suruceanu, Sofia Rotaru, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Nina Crulicovschi, Fratii Bivol, Olga Ciolacu, Alexandru Lozanciuc, Radu Dolgan, Ana Barbu, Larisa Arsenie, Nicolae Cibotaru ș.a. A scris versuri pe care multă lume le cântă, dar poate prea puțini știu că sunt scrise de el.

Versurile sale au fost adunate de-a lungul timpului în mai multe volume, printre care:Mereu (1995), Reversul Sentimentelor (2000), Dincolo (2003), Ghici, ce-s,(2003), Descifrari (2004), Stare de spirit (2007. Poetul a scris și versuri pentru copii, cum ar fi volumul – Ia să-mi spui tu, spui (2008) și nuvele umoristice, în Jeep-ul și Sania de la Colonița (2008).

Cel mai recent volum al scriitorului este romanul autobiografic „Viață pe muchie de cuțit”, care a fost lansat, împreună cu un dublul CD „Cântece pe versuri de Simion Ghimpu”, care include 40 din cele mai cunoscute melodii, al căror textier este poetul, în cadrul seratei de creație din 24 mai 2009, atunci când scriitorul împlinise 70 de ani.

A fost ani buni profesor universitar și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Poetul Simion Ghimpu a reușit să impresioneze câteva generații prin simplitatea și frumusețea versurilor sale.

„Idealul meu a fost să mor într-o societate civilizată, cultă, care-și iubește neamul, părinții și soția” a spus poetul acum un an în urmă pentru o media autohtonă.

Aducem condoleanțe familiei și rudelor poetului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

VIDEO: http://m.protv.md/stiri/social/s-a-stins-din-viata-poetul-simion-ghimpu-fratele-presedintelui.html http://www.publika.md/a-decedat-scriitorul-simion-ghimpu–fratele-presedintelui-interimar-mihai-ghimpu_65281.html

Vezi alte materiale publicate de noi, despre Simion Ghimpu: Poetul Simion Ghimpu a aniversat 70 de ani … Cuplul de Onoare al Coloniței Simion Ghimpu “Sunt orbit de o lumină cerească”