Câta voință trebuie să ai ca să ajungi din om al străzii, femeie de afaceri?
Neînchipuit de multă! Într-o suburbie a Veneției o consăteancă de-a noastră, din Colonița, a reușit să demonstreze că se poate.

Cu 10 ani în urmă Maria Oglindă dormea în clădiri părăsite și, nu de puține ori, era nevoită se se hrănească, împreuna cu familia, din coșurile de gunoi de pe marginea străzii. Își spăla hainele pe furiș în veceurile magazinelor, iar astăzi este o doamnă respectată, patroană a unei agenții nupțiale, proprietară a unui magazin de rochii de mireasă și dansatoare la nunțile moldovenilor.
Acum 10 ani când a venit în Italia, împreuna cu soțul și fiul, Maria Oglindă avea doar hainele de pe ea și o mulțime de datorii. A ajuns acolo după ce brutăria pe care o deschise la Colonița a falimentat. Nu și-a permis, însă, niciodata să cerșească mila cuiva.

Cu greu, și-a găsit totuși un loc de muncă, apoi s-a angajat și soțul. A strâns bănuț cu bănuț, iar dupa opt ani și-a luat inima-n dinți și a deschis o agenție de nunți pentru moldovenii din Italia. Ea organizează evenimentele până în cele mai mici detalii. A luat și lecții de coreografie ca să creeze o trupă de dansatori, din care acum fac parte fiica, fiul și nora.

Chiar dacă sunt la mii de km de casă, moldovenii din Italia nu renunță la grandioasele nunți tradiționale. Dovada este faptul că localurile specializate care oferă astfel de servicii sunt rezervate pentru cel puțin o jumătate de an înainte.
Și pentru ca totul să fie impecabil, Maria a deschis și un magazin în care expune rochiile pe care tot ea le coase. Aici o ajută nora și nepoțica. Maria știe gusturile moldovencelor, așa că le coase rochii care mai de care mai pompoase și mai înfoiate. Iar cumparatoare are o mulțime, mai ales că și prețurile sunt “moldovenești”. Cea mai scumpă rochie în magazin este una de culoare bej, care costa 1500 de euro, iar cea mai ieftină costă 350 de euro.

Acum Maria este mândră de ceea ce face împreună cu familia sa, iar noi ne mândrim că există oameni care ne învață să nu rămânem la pământ atunci când ne împiedicăm, ci să ne ridicăm și să mergem înainte, așa cum a facut Maria Oglindă. Acum e sigură că afacerea ei va prospera atâta timp cât în Italia vor exista moldoveni.

[youtube]4gp6WR8YvxE[/youtube]
Sursa: PROTV