Ion_ProcaLa 4 iunie 2014, poetul, publicistul și dramaturgul Ion Proca s-a stins din viață, după o boală grea și îndelungată, la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău. Ion Proca avea 69 de ani.

Toți cei ce vor să-și ia rămas bun, sunt așteptați la Biserica din satul Colonița, începând cu ziua de azi, 5 iunie, ora 17.00.

Scriitorul va fi înmormântat vineri 6 iunie în satul Colonița.

S-a născut la 1 decembrie 1945 în satul Colonița, județul Lăpușna, azi raionul Criuleni. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, specializarea – jurnalistică (1972).

A fost șef de secție la ziarul „Tinerimea Moldovei” între anii 1979 – 1981, redactor la revista „Femeia Moldovei” (1981 – 1991), iar din 1991 până în 2008 a fost redactor, secretar general de redacție și redactor-șef la revista „Glasul Națiunii”. Proca a avut colaborări cu Glasul.md până în prezent.

În 1989, debutează editorial cu placheta de versuri „La o grindă de gutui”. Au urmat cărțile „Pe un mugur de pămînt”, „Prispe de sîmbătă seara”, „Colonița infinitului” (publicistică), „Pețitor de vînt” (poeme), „Părinți” (versuri), „La Țîpova-n chilie” (dramaturgie), „Mareșalul umbrelor” (roman), „Ridicarea” (proză) ș.a.

A mai semnat cărți despre Nicolae Sulac, Emil Loteanu, Ion Dolănescu ș.a., precum și cărți de versuri pentru copii. A realizat numeroase interviuri cu personalități din România și Republica Moldova.

În 2010, prin decret prezidențial, a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”.

Sursa: www.glasul.md

[youtube]Who9pP-pbV0[/youtube]