Puternică, curajoasă, sufletistă, interesantă, omenoasă, o mare iubitoare de limbă, neam, tradiții. Așa aș caracteriza-o pe ea – cea care astăzi, la 8 februarie, a împlinit onorabila vârstă de 66 ani. 

AxeniaAxenia Soltan a educat generații întregi de elevi, din mai multe localități ale Moldovei – Jevreni, Tohatin, Criuleni, Colonița, începându-și activitatea pedagogică încă de la vreo 17 ani, când era abia o copiliță.

Acum este la pensie și de un an, nu mai are ore la liceul din Colonița, dar își amintește cu drag de fiecare și duce dorul acestei activități. Zice că i-a plăcut din totdeauna să lucreze cu copiii și că a învățat foarte multe de la aceștia. Pe lângă orele de română pe care le ținea, Axenia Soltan, i-a învățat pe elevii săi și nenumărate lecții de viață, iar cei cărora le-a fost dirigintă o știu cel mai bine.

Pe lângă dedicația pedagogică, este pasionată de muzică – pe care o ascultă, dar și o interpretează cu drag, fiind laureata mai multor concursuri. „Sunt pe scenă de când eram mică și îmi place foarte mult muzica – populară sau de estradă. Muzica mă înconjoară mereu și dacă nu am radioul pornit, îngân mereu ceva, indiferent de ce aș face”.

La cei 66 de ani, conduce mașina, în tinerețe având chiar visul de a profesa șoferia. Este un om mereu pus în mișcare și chiar dacă zice că puterile i-au mai slăbit, nu-și poate închipui să stea fără de treabă.

Axenia2

Își iubește limba, neamul, tradițiile și asta i-a învățat mereu și pe elevii săi. „Nu m-aș duce niciodată din țara mea, nu sunt adepta materialismului, ci optez pentru spiritualitate. Cum să-mi las țara, care mi-e atât de dragă, cum să-mi las tradițiile, care îmi plac atât de mult…?”

Zice că e mulțumită de viața pe care a trăit-o până acum și de familia ei – având o fiică, doi feciori și 5 nepoței de la ei – și se bucură că sunt cu toți oameni cumsecade și că-i sunt alături.

Urmăriți mai jos o discuție de suflet cu Axenia Soltan, de acum un an în urmă, despre cum a ales să fie profesoară, cum a ajuns în Colonița, ce sfaturi le dă elevilor și alte multe lucruri interesante.

[youtube]UGgJLYKEHNE[/youtube]