Anatolie Radiola s-a născut la 23 octombrie 1932, în satul Șipca, raionul Grigoriopol și chiar dacă nu s-a născut în Colonița, destinul l-a legat strâns de acest sat. La cei 75 de ani împliniți dlui este un model pentru noi, în aspirația sa spre ideal, prin muncă și cunoaștere.

Părinții și buneii i-au fost exemplu de hărnicie și omenie. Fiind al doilea copil din familie a trebuit să muncească mult încă de mic copil. Fiind ani grei de război și o perioadă complicată, când se schimbau autoritățile, școala pe care o urma activa cu întreruperi, însă fiind un copil curios și dornic de a le cunoaște pe toate, citea tot ce găsea și învăța multe de unul singur.

Încă nu-și terminase studiile medii când a fost mobilizat în armată. Dar, după cum mărturisește dlui, serviciul militar a fost o școală foarte bună, unde și-a „călit” caracterul și a însușit multe profesii. Mai târziu a urmat Școala Superioară de Partid, muncind în paralel la o uzină.

A studiat independent toată viața și se mândrește cu cunoștințe vaste din diferite domenii, de la cel al creșterii animalelor, a florilor, până la economie, istorie ș.a. În activitatea sa, Anatolie Radiola a îndeplinit multe funcții, de: agronom, președinte de colhoz în raionul Râșcani, director al sovhozului Valea Trandafirilor din s.Tohatin, șef al direcției agricole și prim-locțiitor al președintelui executivului raional Criuleni, șef-adjunct al Asociației Agroindustriale „Victoria”; zece ani a condus Stația experimentală de mașini din Chișinău ș.a.

În Colonița

În Colonița a venit pentru prima dată în noiembrie 1969 în componența unei Comisii, abilitate cu verificarea lucrărilor agricole în gospodăria locală. La 10 mai 1971 revine în Colonița în calitate de director al Stației experimentale de mașini. Era trimis aici nu doar ca un bun specialist, dar și ca omul care știe să obțină ceea ce-și propune ca scop, care știe să persevereze, să nu se dea bătut atunci când este vorba de ridicarea nivelului unei gospodării. Și după cum spune dl. Radiola, dar și alți săteni, în mai puțin de jumătate de an a identificat problemele și căile de ameliorare a situației economice ce se crease și de îmbunătățire a stării sociale a colonițenilor. Însă doar după doi ani este strămutat în altă localitate, la un alt post de muncă.

Revine în Colonița după 10 ani, în 1983. În scurt timp a pus în funcțiune o Stație de epurare a apelor, a construit o fermă nouă de bovine și de asemenea, cu contribuția sa a fost transferată din Chișinău una de îngrijire a porcilor. Frumoase amintiri ale dlui Radiola și a multor colonițeni sunt legate de anul 1984, când a fost finalizată construcția unei noi școli și a unei săli de sport în centrul satului.

Dlui susținea în ședințele „la vârf” că pentru a-i stimula pe oameni să lucreze mai bine, trebuie să li se ofere condiții de trai necesare. Astfel, cu aportul său s-au construit patru case (numite acum, casele specialiștilor), trei blocuri cu 90 de apartamente în total; au fost asfaltate câteva drumuri și a fost înălțată o nouă Primărie. Consătenii își amintesc cu drag de anii 80, când Casa de Cultură era un adevărat centru cultural – exista un cor al maturilor, o fanfară, un grup vocal-instrumental, un grup vocal de bărbați ș.a. Se organizau concerte frumoase, atât în sat cât și în raion. Inițiator și susținător era cel care știa să mobilizeze oamenii și la muncă, dar și la odihnă – Anatolie Radiola.

Întrebat fiind care sunt calitățile unui lider, dlui a răspuns: „Lider trebuie să te naști, apoi să dezvolți calitățile moștenite. Liderul este asemenea unui dirijor, care și-a ales bine orchestranții și trebuie apoi doar să corecteze câte o notă falsă. Liderul de succes este cel ce și-a ales o echipă de buni specialiști, care are o viziune de perspectivă asupra lucrurilor, are obiective clare și perseverența necesară pentru a le realiza. Un lider mai întâi studiază problemele identificate în profunzime, ca doar mai apoi să traseze căi de soluționare”.

La cei 75 de ani, dl Radiola e plin de energie, activând în prezent în calitate de consilier sătesc.

Modul de viață

Fiind întrebat de secretul menținerii tonusului în stare perfectă, dlui ne-a povestit despre modul său de viață, sănătos atât pentru minte, cât și pentru corp. Se trezește în fiecare dimineață devreme, la ora 4-5, chiar dacă se culcă mai târziu. O veche tradiție este și călirea corpului cu apă rece dimineața – obicei extrem de benefic pentru organism. Dejunul este, de obicei, același în fiece dimineață – terci de ovăz. Își planifică apoi chibzuit timpul pentru restul zilei. La prânz și cină ia câte un pahar de vin fabricat după o tehnologie specială. „Nimeni din Colonița nu face vin ca mine și nu pentru că aș ține rețeta în secret, ci pentru că pentru a-l produce este nevoie de multă grijă și răbdare” ne spune dlui. Deși iubește vinul și cunoaște foarte multe despre sorturile de poamă, despre felul în care se produce, îl bea cu măsură. „Nimeni, niciodată nu m-a văzut beat și totuși eu beau. Trebuie să știi cât e sănătos și etic”. Produse alimentare nu cumpără aproape niciodată, pentru că are grijă să-le crească în grădina proprie.

Chiar dacă muncește mult fizic și intelectual, seara nu trece niciodată fără câteva pagini citite, care deseori se prelungesc cu ore bune până în noapte.

Familia

De mai bine de jumătate de veac trăiește în bună înțelegere cu soția sa, Liubovi , care l-a urmat întotdeauna acolo unde a fost trimis la lucru și care n-a stat niciodată mai mult de 5 zile departe de soțul ei. A crescut și educat doi copii, iar în prezent este îndrumătorul nepoților.

Anatolie Radiola este cetățean de onoare în satul Colonița. Cunoștințele și experiența sa îl păstrează în topul celor mai buni specialiști. Îi dorim multă sănătate și ani frumoși înainte!

Autor: Elena Sîrghi
Din “ECOU” nr.9 octombrie 2007