Primaria satului Colonița “a raspuns
la solicitarea de oferire a copiilor actelor contabile aferente utilizării mijloacelor financiare aprobate prin Decizia Nr. 5/1 a Consiliului Sătesc Colonița din 11 august 2010: Copiile actelor contabile solicitate . . . vor fi prezentate la executarea bugetului la data de 1 ianuarie 2011. (copia raspunsului oficial în imaginea din stînga).

********************************

Reacția primarului Gheorghe Calancea: precizări telefonice privitor la linia de buget “Întreținerea automobilului de serviciu“. Din explicațiile oferite de dl. primar, reiese că linia de buget “Întreținerea automobilului de serviciu= Carburant” (adică benzină).

********************************

Fenomene stranii se petrec în bugetul satului Colonița. Consilierii care reprezintă locatarii satului prin voturile lor aruncă la propriu și la figurat cu bani în toate direcțiile, mai puțin în cele strict necesare bunei funcționări a localității. Înreabări și nedumeriri sunt foarte multe, dar rasfoind deciziile consiliului sătesc apar unele raspunsuri, cu toate că logică se observă foarte puțină. La data scrierii acestui material, mă miră faptul că în luna august au fost aruncate sume importante de bani pentru lucruri puțin importante, în timp ce în luna octombrie, cu 2 săptămîni întîrziere s-a dat căldură în gradinița de copii din localitate.

În cadrul ședinței Consiliului Sătesc Colonița din 11 august 2010 (deciza nr. 5/1) a fost “împărțită” suma de 31,5 mii lei după cum urmează:
20 mii lei pentru memorie operativă 1Gb, hîrtie A4, regenerarea și repararea tonerului;
8 mii lei întreținerea automobilului de serviciu;
– 1,1 mii lei pentru achitarea domenului www.colonita.md;
1,2 mii lei pentru procurarea memoriei operative;
– 1,2 mii lei pentru achitarea serviciului de internet 5 luni *240 lei .

Puțină aritmetică elementară privind decizia respectivă și costurile de pe piață a materialelor ce urmează a fi (au fost) procurate:
20 mii lei pot fi procurate următoarele: 1memorie operativă 1Gb (300-500 lei pretul oferit de www.neuron.md) + 60 cutii sau 150 000 foi de hîrtie pentru oficiu (cost 1 cutie ~250 lei (www.bumaga.md), 1 cutie = 5 boxe = 2500 foi format A4) + 3 tonere noi (cost aproximativ 1500 lei fiecare și e prevăzut pentru tipărirea 3000 foi fiecare – în total 9000 foi tipărite – www.neuron.md).
8 mii lei pentru întreținerea automobilului de serviciu. Probabil că schimbarea uleiului la motor a fost achitat cu 8000 lei. În luna mai 2009 au fost alocați alți 12 mii lei pentru întreținerea aceluași automobil (decizia nr. 3/6 din 18 mai 2009). Într-un an și jumătate, doar pentru întreținere, mașina de serviciu “a înghițit” mai mult de jumătate din costul ei de piață!
– cu 1200 mii lei lei pot fi procurate 2 memorii operative de 2 Gb fiecare (www.neuron.md).

În final avem următoarea situație:
1. memorii operative mai multe decît calculatoare în primărie;
2. 150 000 foi de hîrtie pentru anul curent
care presupun că vor fi tapate cu 3 tonere noi nouțe și nu cele reparate de citeva ori (cel puțin în acte “se repară”). Cantitatea de hîrtie de 150 mii foi cred că nu a fost scrisa de primăria Colonița în ultimii 10 ani de activitate și ii pot fi suficienți următorii 10 ani.
3. mașină de serviciu “de lux” + pînă la 135 litri de petrol lunar pentru deplasări în interes de serviciu.

Concluzia vine de la sine, și ca de obicei înțelepciunea populară are în rezervă multe vorbe cu tîlc pentru toate situațiile. Zicala care cred că se potrivește cel mai bine nu o voi scrie acum.


Valeriu Ciorbă

P.S. Astfel de astfel de “repartizări” au fost des practicate în consiliul local Colonița: decizia nr. 3/6 din 18 mai 2009, decizia nr. 1/1 din 11 februarie 2009,…