Niciunul din cei 18 primari din suburbiile municipiului Chișinău nu și-a publicat declarația de venituri și proprietate pentru anul 2011 în termenul prevăzut de Legea nr.1264 din 19.07.2002 privind declararea și controlul veniturilor și al proprietății (până la 1 martie).

Ion Begleț, primarul comunei Ghidighici, explică nerespectarea legii prin lipsa unei paginii web a localității. Ion Șaranuț, primarul de Bubuieci, spune că site-ul oficial al primăriei a fost lansat de puțin timp și nu reușit să-și facă publică declarația, dar în curând o va publica: „Nu-s milionar și n-am ce ascunde. Sătenii mă știu că sunt un om cinstit…”. Nina Costiuc, primarul comunei Budești, recunoaște că nu și-a plasat declarația pe pagina web a primăriei, dar spune că o va face neapărat: „Nu am nici baruri, și nici magazine, iar declarația mea de venituri este una modestă. Am să o fac publică pentru a nu lăsa loc de suspiciuni”, explică doamna primar. În timp ce Valentin Guțan, primarul de Cricova, știe că trebuie să-și publice declarația de venituri, dar afirmă că a uitat de această obligație, primarul din Vadul lui Vodă Iurie Onofriiciuc susține că nici nu a știut că trebuie să-și publice declarația. „Pe cine interesează averea mea, n-are decât să-mi solicite această informație și eu o voi prezenta”, ne-a declarat Iu. Onofriiciuc.

Lipsa paginii web nu este un impediment în publicarea declarațiilor

Iana Spinei, expertă Transparency International Moldova, spune că lipsa paginilor web oficiale nu justifică nepublicarea declarațiilor de venituri și proprietate ale primarilor în termenul stabilit de lege. „Primarii își pot prezenta declarațiile de avere pe panoul informativ al instituției pe care o conduc, în presa locală sau chiar națională”, remarcă Iana Spinei. Experta recomandă Primăriei municipiului Chișinău să le ofere posibilitatea primarilor din suburbiile Capitalei să-și publice declarațiile de venituri și proprietate pe pagina oficială www.chisinau.md.

Vadim Brânzaniuc, șeful Direcției relații publice a Primăriei Chișinău, declară că nici un primar din suburbii nu a solicitat publicarea declarației de avere pe site-ul oficial al Capitalei. „Nimeni nu-i poate obliga pe acești primari să-și publice declarațiile de avere pe site-ul primăriei municipiului Chișinău. O pot face doar la propria dorință”, remarcă Vadim Brânzaniuc.

Primarul general al municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă susține propunerea ca primarii din suburbii să-și publice declarațiile de venituri și proprietate pe site-ul www.chisinau.md. „Această pagina web este a întregului municipiu și chiar o să le cer primarilor din suburbii să-și publice declarațiile de avere pe acest site”, spune Dorin Chirtoacă.

Potrivit Legii nr.1264 din 19.07.2002 privind declararea și controlul veniturilor și al proprietății, șeful statului, deputații, membrii Guvernului, președintele Curții Constituționale, președintele Curții Supreme de Justiție, Procurorul General, președintele Curții de Conturi, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, directorul Serviciului de Informații și Securitate, primarii orașelor, satelor (comunelor) și președinții de raioane sunt obligați să-și publice declarație, în termen de 30 de zile de la expirarea termenului de depunere a declarației, „în mijloacele de informare în masă republicane sau locale, precum și pe paginile web oficiale: a Președinției, Parlamentului, Guvernului, ministerelor, celorlalte autorități ori instituții publice centrale și locale”.

Până acum, 535 de persoane cu funcții publice și-au plasat declarațiile cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2011 pe site-urile oficiale ale instituțiilor pe care le conduc.

Campania “Avere la vedere” este realizată de Asociația Presei Independente (API) și Alianța Anticorupție (AAC) în scopul promovării respectării Legii nr. 1264 din 19.07.2002 privind declararea și controlul veniturilor și al proprietății demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcționarilor publici și a unor persoane cu funcție de conducere.

Sursa: www.api.md