… Atunci cînd nu are loc o licitație, o publici a doua, sau a treia, credeți-mă, … îi telefonez pe toți care au fost „vă rog frumos veniți”. Și atunci cînd îți vin atunci ei îți cîntă. Deci este o problemă.

Aceiași problemă la elaborarea caietului de sarcini. În primărie suntem șapte oameni. … Nu sunt specialist în domeniu. Și atunci cînd mergi la o companie îmi spune „și de ce eu trebuie să vă fac caietul de sarcini?”. Sau dacă îți face caietul de sarcini, ți se vîră pe gît să-i dai de lucru. Nu este corect. Sunt multe probleme …” – aceste lucruri au fost declarate de către primarul satului Colonița, Zaporojan Angela.

În replică, președintele Asociației Presei Independente, Petru Macovei a declarat că „…Această nouă modalitate (de alocare a banilor din Fondul Rutier – n.r.) este sigur foarte bună, … însă ridică riscuri pentru primarii care pot fi acuzați, în orice moment, că nu au respectat procedurile de achiziții. Mult mai mult decît în precedenta modalitate, cînd primarii aveau mai puține responsabilități pe segmentul ăsta. Și în situația noastră, în care mulți primari din dorința de a face lucrurile mai bine, cum ați spus dră. î-i sunați să participe la licitație, eu mă îndoiesc că Centrul Național Anticorupție va fi fericit să afle că cineva invită pe cineva să participe la o licitație publică. Este un potențial risc pentru primari și anumiți primari vor fi expuși și vor putea întotdeauna să fie ținta unor controale de la Inspecța Financiară sau de la CNA,…

Masa rotundă cu tema „Transparența procesului bugetar și a utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere” a fost organizată de Asociația Presei Independente. Evenimentul a avut loc în data de 22 septembrie 2017 și este parte a proiectului ”Evaluarea transparenței procesului bugetar și a utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere prin monitorizare și investigații jurnalistice”, implementat de Asociația Presei Independente cu susținerea Ambasadei Finlandei la București.

Vezi intervenția Angelei Zaporojan (video minutul 42:10):