De câțiva ani neînțelegerile în privința cotelor valorice ale colonițenilor, moștenite de pe vremea fostului colhoz nu au mai contenit. Au avut loc numeroase procese de judecată, discuții aprinse atât în privat cât și în cadrul Administrației Publice Locale din Colonița.
Iată că în cadrul ședinței Consiliului Sătesc Colonița din 15 februarie 2013 au avut loc dezbateri aprinse, care au avut ca motiv alte acțiuni. În cadrul dezbaterilor au fost făcute declarații dure din partea unor consilieri. Câțiva locuitori au acuzat consilierii de favorizarea anumitor decizii. Mai jos găsiți descrierea pe scurt a evenimentelor derulate recent. Detalii pot fi văzute în secvența video din cadrul ședinței, când au fost dictate chestiunile legate de cotele valorice: de la minutul 10 până la 36. Menționăm că APL Colonița nu a distribuit public nici un document din cele invocate, la fel cum nu a făcut publice nici proiectele de decizie, nici avizele comisiilor și nici notele informative.
Descrierea ultimilor evenimente în ordine cronologică:
1. Pe 7 februarie 2013, instanța de judecată, la solicitarea lui Ghimp Viorel, a aplicat sechestru pe 39 de obiecte proprietăți ale colonițenilor. Pe 14 februarie, a fost aplicat sechestru pe alte 6 obiecte, inclusiv pe grădinița nefinisată.
2. După aceasta, un grup de locuitori ai satului s-au plâns Administrației Publice Locale și au solicitat intervenția. Ca reacție la solicitarea locuitorilor, șase consilieri locali au cerut primarului convocarea unei ședințe a extraordinare a Consiliului Sătesc Colonița.
3. Prin argumentarea necesității resurselor financiare și a neutilizării terenului aferent, Consiliul Sătesc Colonița a hotărât anularea a două decizii anterioare privind vânzarea cumpărarea terenului aferent al stației experimentale MIS cu suprafața de peste 5 ha (nr. 1/12 și 1/13 din 19.02.2010). Drept argumentare juridică a servit faptul că semnarea contractelor de vânzare cumpărare trebuia efectuată timp de o lună din momentul aprobării deciziei, precum și faptul că proprietarii terenului respectiv nu mai sunt Darii Lilian și Barburoș Marina, ci Ghimp Dumitru și Zinaida.
Cert este că situația s-a acutizat: a fost pus și se menține sechestrul asupra a 45 de bunuri ale colonițenilor, s-a interzis vânzarea terenului aferent MIS de peste 5 hectare. Ce va urma vom vedea.
Trezește mari semne de întrebare rapiditatea cu care a acționat APL Colonița. De ce timp de aproape trei ani de zile nu a interesat pe nimeni neexecutarea deciziilor din anul 2010, iar acum într-o săptămână brusc s-a acționat. Oare argumentele invocate acum nu au fost valabile toți acești trei ani? Dar cea mai mare întrebare este câte astfel de decizii, ca cele din 2010 mai sunt? Se așteaptă „momentul potrivit” pentru a fi scoase la lumină?
Video la temă: minutul 10 – 36.
[youtube]xvMfFQTpZHY[/youtube]