Două autobuze procurate din Norvegia, la mâna a doua, sunt testate în prezent pe rutele municipale, pentru a înlocui unitățile vechi ale Parcului Urban de Autobuze. Autobuzele de marca „Volvo” au o capacitate de circa 100 locuri, podea joasă și merg pe bază de gaz lichefiat, care este mai ieftin decât motorina și poluează mai puțin atmosfera.

Mașinile au câte 10 ani, însă au o condiție tehnică bună. Avantajele autobuzelor testate se caracterizează prin consum rațional de combustibil, acesta fiind cu 20-30 la sută mai ieftin față de unitățile care circulă pe bază de motorină.

Prin această testare, autoritățile municipale vor să arate tendința de dezvoltare a transportului public și anume de înocuirie treptată a unităților de transport de capacitate mică cu cele de capacitate mare, inclusiv pe rutele gestionate de transportatori privați.

Autobuzele achiziționate din Norvegia costă circa 14 mii Euro. Acestea sunt testate pe rutele „Chișinău – Bubuieci”, „Chișinău – Colonița“, dar și pe alte trasee municipale.

Materialul rulant al Parcului Urban de Autobuze numără în prezent 138 de unități din necesarul de 350 autobuze.

Direcția Relații Publice,
Primăria mun. Chișinău
www.chisinau.md