În anul 2007 a fost inițiată colectarea centralizată a gunoiului din satul Colonița. Vera_MaziloResponsabilul din cadrul serviciul de salubrizare a primăriei Colonița a fost numită Vera Mazîlo, care ne povestește că pe atunci au fost semnate în jur de 800 de contracte cu locuitorii satului. Gunoiul era evacuat o dată la 2 săptămîni, contra sumei de 10 lei.  La început a fost o misiune dificilă, pentru că au trebuit să adune tot gunoiul pe care îl aveau gospodarii stocat acasă, dar după o perioadă, era mult mai ușor pentru că  se adunau în jur de 4-8 saci de casă.  În 3 ore, echipa de salubrizare colecta gunoiul la 10-15 gospodării.

La început sătenii eru sceptici, de acest serviciu, însă după cîteva luni de funcționare, erau foarte mulțumiți, considerînd asta ca o rezolvare a problemei cu care se confruntau.

După un an de activitate, Vera Mazîlo s-a concediat, iar în locul ei a fost numit Tudor Ababii, care a continuat să administreze serviciul de salubrizare.

Menționăm faptul că în vara anului 2012 Cosniliul Sătesc Colonița a transmis gestionarea serviciului de salubrizare din sat unui agent economic. Tentativa dată a eșuat, astfel că la sfârșitul anului 2012 s-a reluat idea trecerii serviciului propriu de salubrizare la autogestiune.