În ultimul timp în satul Colonița au fost realizate câteva proiecte de renovare a unor porțiuni de apeduct, care sunt proprietate a societății ”Apă-canal” (declarațiile primarului satului Colonița, VIDEO, minutul 14:10 – 14:40). Renovarea se face prin acord dintre locuitorii unui sector și ”Apă-canal”, acord intermediat de primăria Colonița. Locuitorii cumpără materialele necesare renovării, ”Apă-canal” prestează servicii (tehnică, lucrători,…). Astfel de renovări s-au făcut pe străzile Columna lui Traian, Asachi, Neculce, Dacilor, Luceafărul. Costul estimativ al materialelor se ridică la sute de mii de lei, bani care locuitorii îi donează societății ”Apă-canal” pentru modernizarea rețelelor de apă.

Sunt cumva rambursați banii celor care investesc în ”Apă-canal”? Mă refer aici la reduceri/scutiri la facturile de apă? Un calcul simplu: 3000 lei dați pentru materiale reprezintă costul mediu al apei utilizate de o familie din trei persoane timp de doi ani jumătate.

Consider că primăria, care a intermediat renovarea țevilor prin acord colectiv, poate fi în stare să intermedieze acordarea de reduceri/scutiri la facturile de apă pentru locuitorii care au achitat modernizarea țevilor ”Apă-canal”. În cazul reușitei obținerii de reduceri, se va putea spune că primăria acționează strategic și în interesul locuitorilor.