Material preluat integral de pe Anticoruptie.md

Mandatul de ales local l-a făcut moșier pe un consilier de la Colonița. Igor Luchian s-a pricopsit recent cu trei terenuri agricole vândute printr-o decizie a consiliului pe care a votat-o și el. În plus, acesta făcea parte, la acel moment, din comisia pentru licitații publice. Consilierii din opoziție cer ca terenurile să fie întoarse satului, acuzându-l pe Luchian de conflict de interese. Totodată, primăria este învinuită că ar „vinde” terenurile prin înțelegeri celor care profită de modificările în lege, prin care destinația terenurilor agricole poate fi schimbată cu votul consiliului local și nu al guvernului, cum a fost până nu demult. Imediat după ce și-a făcut noua achiziție, Luchian a plecat cu familia în Canada, iar mama acestuia afirmă că fiul său a cumpărat pământul ca să deschidă acolo un depozit angro. La rândul său, conducerea primăriei susține că nu a făcut nimic ilegal.

Investigația a fost realizată în baza unei sesizări pe Harta Corupției.

A vrut să cumpere jumătate din terenurile licitate

Consilierul Igor Luchian a vrut să obțină șase din cele 12 terenuri agricole scoase la licitația publică din 17 mai 2016. Terenurile au o amplasare pitorească – la poalele unei păduri, în preajma complexului „Poiana Bradului”.

Prețul de start, stabilit de comisia de licitație a fost de 60.000 de lei.  În final, s-au vândut opt loturi, cu o suprafață de 0,06 ha fiecare, la un preț de 90.000 de lei fiecare, dintre care trei i-au revenit consilierului Luchian. Ca să devină proprietarul terenurilor, acesta a scos din buzunar 270.000 de lei, adică de șase ori mai mult decât venitul său anual, potrivit declarației sale publicate pe portalul colonita.eu.

De la stânga la dreapta: consilierul Igor Luchian, inginerul cadastral Vasile Braghiș, primarul Angela Zaporojan Captură video din cadrul licitației din 17 mai 2016 (sursa: colonita.md)

„Dle Luchian, nu știu cum, dar multe ruble va trebui să dai matale”, i-a reproșat inginerul cadastral, Vasile Braghiș, care a codus licitația cu strigare. „Primăria poate ajuta!”, a fost replica din sală, iar unul dintre membrii comisiei a adăugat: „Consilierii primesc bine la Colonița!”

VIDEO// Licitația la care consilierul Igor Luchian a cumpărat cele 3 terenuri (Sursa: colonita.md, pagina oficială a satului Colonița)

Din luna iulie 2015 și până la 4 iulie 2016, Luchian a fost membru al Comisiei pentru licitații publice la Colonița. Înlocuirea sa a fost anunțată abia la 4 iulie, în cadrul unei ședințe a comisiei pentru licitații desfășurată imediat după tenderul la care au fost propuse spre vânzare alte cinci terenuri din aceeași zonă. Primarul a anunțat că acesta este scos din comisie pentru că a plecat din țară. Decizia a fost luată la nici o oră după ce reporterii CIJM și-au făcut apariția în sala unde se desfășura tenderul, primăria știind că aceștia investighează cazul.

El mai face parte din Comisia pentru urbanism și dezvoltare rurală, prestări servicii și dezvoltarea micului business din cadrul Consiliului sătesc. În aceste condiții, consilierii din opoziție îl acuză că a fost în conflict de interese atunci când a cumpărat terenurile, deoarece ar fi participat la ședința la care au fost aprobate rezultatele tenderului. Igor Luchian s-a abținut de la vot, însă a rămas în sală în timp ce votau colegii săi.

VIDEO// Ședința extraordinară a Consiliului sătesc Colonița din 14 iunie 2016 (Sursa: colonita.eu)

Consilierul Igor Luchian a votat însă decizia Consiliului sătesc de înstrăinare a terenurilor pe care ulterior le-a procurat. Votul său a fost decisiv în condițiile în care din cei 13 consilieri doar 7 au fost pentru scoaterea acestora la licitație. Alți 2 au fost împotrivă, 3 s-au abținut, iar un membru al CSC nu a fost prezent.

VIDEO// Ședința CSC la care s-a votat scoaterea celor 12 loturi la licitație publică, 8 aprilie 2016 (Sursa: colonita.eu)

Cu banii declarați putea cumpăra cel mult un teren

Înainte de alegerile locale din 2015, care i-au adus cel de-al doilea mandat de consilier la Colonița, Igor Luchian a declarat, potrivit portalului colinita.eu, că în perioada 1 ianuarie 2013  și 31 decembrie 2014 a avut un venit anual de 90 de mii de lei din activitatea de antrenor la școala sportivă nr.12  sau câte 3750 de lei pe lună.  Soția sa, potrivit declarației, nu a câștigat niciun bănuț. În schimb, familia deținea două automobile: Mazda 626  și Peugeot 107. Actul nu indică nici anul producției și nici valoarea acestora. Consilierul mai arată că este proprietarul a două terenuri agricole cu o suprafață de 34 de ari, al unui teren-cotă de 1,89 ha și a unei case de locuit cu o suprafață de 153 m.p. Luchian nu are niciun ban păstrat la bancă, potrivit declarației, și nici venituri din înstrăinarea unor bunuri.

Mai are bunuri nedeclarate

Soții Luchian dețin și un depozit pe care l-au cumpărat, potrivit actului de la Cadastru, în anul 2012, adică la un an după ce capul familiei a obținut primul mandat de consilier.  Bunul a fost achiziționat de la mama sa, care devenise proprietară în luna iunie 2011, cu doar câteva zile înainte de alegerile locale. Tot atunci, mama consilierului, Luchian Galina, s-a ales cu două imobile pe care le-a înstrăinat peste un an. Conform actului de la Cadastru, fratele consilierului, Veaceslav Luchian, a primit în dar o parte din acestea, iar Igor Luchian și soția sa și-au cumpărat acolo două imobile, folosite pentru construcții. Toate cele trei imobile au fost gajate la Moldova-Agroindbank pentru suma de 173 000 fiecare, iar în prezent sunt puse sub sechestru. De la aceeași bancă, în același an și pentru aceeași sumă, Luchian a lăsat gaj și casa, dată în exploatare în anul 2011.

Casa ce aparține soților Luchian (Foto: CIJM)

A cumpărat și un teren de o jumătate de milion de lei

Igor Luchian mai are un teren cumpărat la o licitație publică în anul 2011, cu câteva săptămâni înainte de a deveni consilier la Colonița, pe care a dat 525.000 de lei. Lotul extravilan cu o suprafață de 0.21410 ha a fost dat pentru construcții. Atunci, consilierul declara un venit și mai mic – 61.000 de lei pentru perioada 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2010, potrivit declarației publicate pe portalul colonita.eu. Aceeași sursă scria că licitația a avut loc la doar o zi după ce Luchian și-a făcut publică declarația pe venit.

VIDEO// Decizia Consiliului din Colonița de a-i vinde lui Igor Luchian terenul la un preț de 525.000 lei.

„Cine împarte, parte-și face”

Luchian este acuzat de consilierii liberali, care fac parte din opiziție, că a fost în conflict de interese atunci când a cumpărat ultimele terenuri, deoarece ar fi participat la ședințele prin care s-a decis scoaterea loturilor la licitație și ar fi știut din interior toate condițiile.

Primarul Angela Zaporojan este pe partea lui Luchian. „Consilierul nu a făcut trucuri, el nu a pus pe cineva, el a mers și a cumpărat pentru că are dreptul – este om, este cetățean. El face parte din comisia pentru licitații, dar nu a votat. Noi într-adevăr suntem dintr-un partid (n.r.- PLDM), dar cel mai puțin am făcut politică”,  afirmă edilul de la Colonița. Cei de la primărie spun că Luchian ar fi împrumutat banii ca să cumpere terenurile.

Igor Luchian votează decizia Consiliului sătesc de înstrăinare a terenurilor pe care  le-a procurat (imagini din zona în care se vând terenurile)

A cumpărat terenurile și a plecat cu familia în Canada

La o lună după ce a cumpărat terenurile, consilierul a plecat cu familia în Canada, cel mai probabil pentru totdeauna, ne-a confirmat mama acestuia, Galina Luchian. „Dar ce? Consilierii nu au voie să cumpere terenuri?!”, a fost reacția femeii atunci când a aflat de ce îi căutăm fiul, care nu a fost de găsit anterior de către reporterii CIJM nici la telefon și nici acasă. „El putea să pună pe altcineva, dar a mers deschis, ca să fie legal totul. Dacă el avea de gând să ascundă în scop corupt era altceva, dar el nu a avut ce ascunde. Pur și simplu aici e o porcărie foarte mare: dacă vin oameni străini, pot să participe, dar oamenii din sat nu au dreptul! Gașca care e contra lumii vine la licitații ca să încurce, să facă gălăgie”, a adăugat Galina Luchian.

Cât despre sumele mari pe care consilierul le-a dat pe terenuri, femeia susține că soția acestuia, Tatiana Luchian, are o firmă – „PETRAN-COM” SRL, care numai anul trecut ar fi avut un profit de 700.000 de lei. În plus, nora sa ar mai fi activat concomitent la o altă companie din sectorul Ciocana. Femeia spune că nu știe de ce fiul ei ar fi tăinuit afacerea soției în declarația de avere, precizând că e suficient că acesta a declarat banii la Fisc. „Fiul meu nu are ce ascunde nimic, el a făcut totul legal, dar liberalii îi pun bețe în roate. Ei au cumpărat totul când au fost la putere și acum caută fel de fel de pricini”, a adăugat mama consilierului.

Galina Luchian mai spune că pe terenurile cumpărate, fiul ei nu are de gând să-și facă o casă, ci va deschide un depozit angro. „Ei vor să deschidă acolo un hangar  – o bază angro. Nu se poate?! Timpul va arăta ce vor vinde acolo”, a precizat femeia.

Primăria, învinuită de licitații trucate

Primăria din satul Colonița (Foto: CIJM) 

Consilierii din  opoziție susțin că vor cere în judecată anularea deciziei privind licitația la care consilierul Luchian a cumpărat cele trei terenuri. Ei declară că, după ce în luna martie au fost aprobate modificări la Regulamentul  prin care destinația terenurilor agricole poate fi schimbată prin decizia consiliilor locale și nu a guvernului, cum era până atunci, primăria de la Colonița ar fi început să „vândă” bunurile publice pe interese de partid. „Chiar și dacă nu dădeam terenurile, aș fi fost acuzată că dau flori cu interese. După ce am publicat în Monitorul Oficial, am fost acuzată că trebuia să le spun la oamenii din sat. I-am spus: «Omule, nu trebuie să mă înveți tu ce să fac»”, se apără primarul Angela Zaporojan, aflată la al doilea mandat.

Scandalul planează în jurul celor 12 ha de teren, parcelat în aproape 40 de loturi, și care este amplasat în zona vilelor de lux din preajma complexului „Poiana Bradului” și a restaurantului „Hanul lui Vasile”, unde și-a cumpărat ultimele terenuri și consilierul Luchian.

Schema terenurilor din zona restaurantului „Hanul lui Vasile”  și cele 3 loturi marcate ce au fost procurate de Igor Luchian

 „Mai sunt consilieri care vor să cumpere acolo terenuri”

Claudia Olaru, secretara Consiliului sătesc, spune că ar fi vorba, de fapt, despre „imașul localității Colonița, pe mijlocul căruia trece un pârâiaș și pe care cândva satul păștea vacile”.

Claudia Olaru, secretara Consiliului Sătesc Colonița (Foto: CIJM)

Potrivit ei, terenurile s-au vândut și anterior,  însă până acum „nimeni nu a făcut gălăgie”. Ea crede că revolta vine dintr-o supărare a liberalilor, care au ajuns în opoziție, după ce anterior tot ei, fiind în majoritate, au aprobat înstrăinarea acelor terenuri. „Terenurile au început să fie scoase la licitație de către consiliul anterior pentru că s-a înțeles că primăria are nevoie de bani. Mai sunt consilieri care vor să cumpere acolo terenuri, dar unii au fost la fața locului și au zis că nu vor să dea așa bani, pentru că-i o mlaștină”, afirmă secretara Consiliului sătesc.

Nu s-a făcut o expertiză pentru a stabili prețul

Prima licitație pentru vânzarea celor 40 de loturi a fost organizată în luna decembrie 2014, iar primele terenuri au ajuns în proprietatea celor care dețin vilele din „întovărășirea pomicolă” împărțită angajaților unei întreprinderi de stat încă în anul 1986. Potrivit administrației de la Colonița, aceștia ar fi pretins la terenurile aferente ca să nu aibă vecini în fața proprietăților ce le aparțin. Au fost deja vândute 28 de terenuri și au mai rămas 10. Claudia Olaru afirmă că prețul de 60 000 de lei, cu pasul de 50%, pentru un lot de 6 ari a fost stabilit de consiliu după ce anterior cu greu s-ar fi vândut câteva terenuri la un preț inițial de 90 000 + 50%, adică pentru 135 000 de lei. „Prețul normativ este de 2 422 de lei pentru un ar, dar consiliul a stabilit la început 90 000, apoi 60 000 pentru că s-a decis că-i prea scump cu 90 000 și pasul de 50%”, precizează secretara Consiliului Sătesc Colonița.

La rândul său, edilul crede că prețul ar fi destul de bun. „Le vindem la un preț destul de mare și banii ceea vin în primărie. Un teren agricol de șase ari la un preț de 90 000 este puțin sau mult? Este foarte mult!”, adaugă Angela Zaporojan.

Harta cu terenurile satului Colonița. În prim-plan Vasile Braghiș, inginerul cadastral (Foto: CIJM)

Prețul a fost stabilit de consiliu întrucât primăria nu a avut bani ca să plătească un expert, precizează  inginerul cadastral, Vasile Braghiș. „Piața stabilește prețul, așa cum dumneavoastră stabiliți că un kilogram de roșii este de 15 lei pe piață, așa și noi. Oficial nu am făcut o expertiză, pentru că trebuie să plătești. Nu are sens să dai vreo 7 mii de lei pentru o concluzie care-i vădită, care stă la suprafață”, afirmă inginerul cadastral.

„Logica-i politică, iar politica e foarte simplă”

Vasile Braghiș, inginerul cadastral de la Colonița (Foto: CIJM)

Vasile Braghiș crede că blocajele la înstrăinarea terenurilor ar fi puse de liberali cu scopul de a compromite activitatea primăriei. „Înainte veneau granturi, iar acum peste tot se cere constibuția comunității. Vrei să facă bani, trebuie să ai banii proprii. Nu ai cum să ai banii proprii neavând agenți economici puternici în sat. Noi pe an adunăm impozite de circa 800 000 de lei. Neavând alte surse de venit, cumva trebuie să trăiești. Și s-a mers pe asta ( vânzarea terenurilor – n.r.), deși decizia de a le scoate la licitație aparține consiliului precedent, unde liberalii erau majoritari – 8 din 13. Și acum tot ei se împotrivesc ca să nu putem face ceea sau ceea. Deci, logica-i politică, iar politica e foarte simplă”,  punctează inginerul cadastral.

La rândul său, consilierul liberal Dumitru Ghimp susține că partidul din care face parte nu contestă atât decizia de a vinde terenurile, cât faptul că acestea ar fi date la prețuri de nimic unor persoane din anturajul primarului liberal-democrat, iar procedura nu ar fi transparentă. El se arată convins că peste un timp pe aceste loturi se vor face construcții, după ce consilierii majoritari vor accepta schimbarea destinației terenului, la fel, prin înțelegeri. De altă părere este inginerul cadastral: „Ar fi prea scump ca proprietarii să ceară schimbarea destinației terenului agricol pentru că trebuie să fie compensate pierderile agricole, depinde de bonitatea solului, cred că acolo s-ar ridica la 45 de grade, ceea ce ar înseamna vreo 900 000 lei în plus pentru un hectar. Orice schimbare de destinație costă ruble, cum spun moldovenii, și bani grei vin în bugetul local, dar proprietarii nu vor da așa bani”.

De ce primăria vinde terenurile

La rândul său, primarul spune că pe durata primului său mandat au fost scoase la licitație mai puține terenuri decât acum. „Noi vindem terenurile, în primul rând, pentru că este proprietatea noastră. Apoi, avem o mulțime de proiecte, unde constribuția noastră trebuie să fie de 15%. Din veniturile obținute pe terenuri am dat datoria la ceea ce am executat anterior și nu ni s-au alocat bani suficienți, le-am planificat și pentru contribuții și pentru reparația bunurilor”,  explică Angela Zaporojan.

Întrebată de reporterii CIJM de ce la licitațiile organizate de primărie participă doar una sau două persoane, edilul dă vina pe prețul prea mare: „Participă puțini la licitație pentru că terenurile sunt scumpe, încercați să va documentați. Încercați să aflați cât costă 6 ari de teren agricol într-o bortă și o să vedeți!”

Cumpărat de la stat și vândut de 3 ori mai scump

Am mers în zona în care se dau terenurile agricole. Unele sunt scoase deja la vânzare. Am telefonat pe unul dintre numerele afișate pe un anunț de vânzare a terenurilor și am aflat că un ar se vinde cu 2 000 de euro. Cel care răspunde ne spune că vinde două loturi, de 6 și 8 ari, care se află alături. „Loturile acestea s-au vândut anul trecut la tender, s-a vândut ca pământ arabil, acum au fost alegeri, au fost mai multe cereri pentru a permite construcții. Eu am fost pe la primărie și mi-au zis: «Băieți, când aveți de gând să vă construiți veniți și scrieți cerere, o dată pe lună se face consiliul și cred că se hotărăște, nu-i o problemă»”, ne mai spune vânzătorul. Apoi ne propune să mergem împreună la primărie.

„Dacă v-ar interesa, ne ducem împreună la primărie, ca să nu fie vorbe goale, și vedem ce spune primarul. Procedura nu durează mult. Dacă vă hotărâți mergem împreună la primărie”,  încearcă să ne ademenească vânzătorul.

AUDIO// Discuția la telefon cu vânzătorul terenului

Boicot în consiliul sătesc: Nu vom permite așa «bespredel»

La 14 iunie 2016 a avut loc ședința extraordinară a Consiliului sătesc Colonița, la care a fost inclusă o nouă listă de terenuri, propuse pentru licitația din 4 iulie 2016,  și au fost aprobate rezultatele tenderului la care Igor Luchian a cumpărat cele 3 loturi. „Poate stopăm vinderea terenurilor, poate găsim o altă soluție. Noi am solicitat reviziuirea comisiei pentru licitație, dna primar, ați spus că din principiu nu revizuiți, alții participă la formarea bunurilor imobile, la comisia de licitație și tot ei le cumpără? Noi vom boicota. Nu vom permite așa «bespredel». Totul se face prin șmecherii și înțelegeri”, au acuzat consilierii liberali, care au organizat protestul chiar în sala de ședințe. Din cauza boicotului, ședința s-a mutat în biroul primarului, unde s-a votat și decizia privind aprobarea rezultatelor licitației care s-a lăsat cu scandal. Luchian a fost și el prezent.

Au început să adune semnături

După ce au văzut că părerea lor este ignorată, consilierii revoltați au început să colecteze semnături de la săteni ca să blocheze licitațiile. Totodată, ei propun să fie inițiate discuții publice, până în vara anului 2017, cu locuitorii privind folosirea de mai departe a terenurilor publice. În plus, aceștia îi cer edilului să vină cu un raport în fața oamenilor despre rezerva funciară de la Colonița.

VIDEO// Anunțul despre colectarea semnăturilor de a opri vânzarea terenurilor

Primarul Angela Zaporojan afirmă însă că în Fondul de Rezervă nu a mai rămas nimic încă din anul 2003. „Lumea este dusă în eroare, oamenilor li se spune că primarul vinde loturi sub construcții la străinii din Chișinău, dar la Adunarea Generală a satului din 19 iunie 2016 am arătat cum s-au vândut terenurile și unde merg acești bani. Nu cred că o să adune destule semnături. Tot ai lor vor fi – vreo 300, poate cel mult 500, însă eu pot să le adun pe celelalte”, declară edilul.

În prezent, potrivit informației de la primărie, satul Colonița deține peste 400 de hectare de terenuri în proprietate publică.

VIDEO// Adunarea Generală a satului Colonița, 19.06.2016

Raport: Primăria Colonița deloc transparentă

Primăria satului Colonița a fost catalogată drept autoritatea deloc transparentă într-un top publicat în Raportul nr. 2 de monitorizare a achizițiilor publice al proiectului „Banii Publici sunt și Banii Mei”. Potrivit raportului, pagina web a primăriei nu conține o rubrică specială privind achizițiile publice. Totodată, autoritatea nu are elaborat un plan de achiziții, se mai arată în raport.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Material preluat integral de pe Anticoruptie.md