Pentru ziua de 12.12.2012, primăria Colonița a anunțat conectarea consumatorilor casnici din sectorul de 306 case la magistrala de apă. În dimineața zilei cu pricina, iarna își întra în drepturi depline – ningea cu fulgi mari, iar zăpada căzută ajungea până la 30 cm.  Pe la orele 10, își făcu apariția echipajul de la S.A. „Apă-Canal”, iar inginerul începu a plomba contoarele gospodăriilor casnice de pe sector. Pe lista inginerului erau gata de plombare cca. 40 de contoare. Paralel magistrala a fost umplută cu apă, pentru ca cei conectați să se poată folosi de apă.

La puțin timp după ce s-a început lucrul pe sector, un segment al magistralei a cedat, iar apa a început a curge din magistrală. Gospodarii din vecinătatea locului avariei au anunțat inginerul S.A. „Apă-Canal”, care se afla prin apropiere. În scurt timp apa pe întreaga magistrală a sectorului de 306 case a fost închisă. În urma avariei s-au scurs din rețea cîțeva zeci de m3 de apă, care la ieșirea de sub pământ a format o gaură de 20-30 cm diametru.

Lucrările tehnice asupra proiectului „Construcția unei porțiuni de apeduct în sectorul nou al satului (306 case)” au început în data de 10 mai curent și iar în data de 10 iulie urma să fie dat în exploatare porțiunea dată de apeduct. O parte din locatari a contribuit cu câte 2000 lei pentru cofinanțarea proiectului dat.

Am dat 2000 de lei în primăvară, acuma în toamnă iar am dat peste 1700 lei pentru conectarea la apeduct. După cum se vede toată iarna vom căra apă cu mâinile, ca și anii trecuți” a declarat un locuitor al sectorului dat.

Pentru a putea purcede la etapa de conectare a gospodăriilor casnice, apeductul dat urmă să fie dat în exploatare, lucru care presupune acte de confirmare a calității executării lucrărilor. Apariția problemelor serioase din prima zi de funcționare a apeductului vorbește de la sine despre calitatea executării lucrărilor și despre competența celor care au semnat actele.

Imagini foto de la locul scurgerii apei, precum și situația conectării gospodăriilor la rețelele inginerești.

no images were found