La ședința Comitetului Executiv al FISM din 2 martie 2012 a fost aprobat pentru finanțare subproiectul „Construcția unei porțiuni de apeduct în sectorul nou al satului”, care vizează construcția apeductului în sectorul de 306 case, din partea răsăritului.

Bugetul estimativ al proiectului este de 1 301 815 lei echivalent cu 110 423 dolari SUA.

Totodată, FISM a înaintat un set de condiții, care dacă nu vor fi îndeplinite, vor avea ca urmare anularea deciziei respective și stoparea proiectului. Acestea condiții sunt:

– în termen de o săptămână să afișeze pe panourile informative din sat informația actuală despre mersul implementării subproiectului (pentru asigurarea transparenței procesului de implementare);

– în termen de o lună să asigure contribuția în întregime;

– în termen de două săptămâni să verifice proiectul de execuție;

– până la derularea lucrărilor de implementare a subproiectului să coordoneze cu serviciul de pompieri instalarea la prima etapă numai a 4 hidranți incendiari.

Investiția comunității la implementarea subproiectului constituie 195 272 lei (câte 2000 lei de fiecare casă, din zona respectivă). Șeful agenției de implementare este Țureac Oleg (mob.: 078524306), el fiind și responsabil de colectarea acestor bani. Sătenii pot achita contribuția în fiecare zi de lucru, la ora 18.30, în sediul Primăriei, până la data de 29 martie 2012.

Primarul s. Colonița, Angela Zaporojan spune: „Cu majoritatea condițiilor ne descurcăm, important este ca acum oamenii din zona unde se vor face lucrările să adune banii, ca să putem asigura contribuția în întregime. Suma este de 2000 lei, dar pe lângă milionul pe care îl primim de la FISM, cred că putem face un efort. Dacă nu îndeplinim aceste condiții timp de o lună din data semnării acestui act, proiectul va fi stopat și nu ni se vor mai oferi acești bani”.

Totuși, Autoritățile publice locale au convingerea că vor reuși să îndeplinească condițiile impuse de FISM și au stabilit și ziua licitației, când se va alege compania care va realiza lucrările și anume 7 aprilie 2012. Primarul menționează că, dacă tenderul nu va avea loc sau nu vor fi doritori de a participa la acesta, el nu va avea loc a doua oară, iar respectivele fonduri vor fi transmise pentru proiecte în alte localități.

Amintim că la 29 ianuarie 2012 a avut legătură Adunarea satului Colonița, în legătură cu acest proiect, susținut de FISM, unde s-au colectat cca. 2000 de semnături, prin care locuitorii satului și-au dat acordul pentru realizarea acestui proiect. Acest „referendum” a fost condiție obligatorie pentru a putea da start proiectului respectiv de construcției a apeductului.