Vulpile terorizează gospodarii din Colonița. Șapte persoane s-au adresat la medic, după ce au penit 30 de păsări, sfâșiate de o vulpe. Aceștia au fost vaccinați împotriva rabiei și au primit tratament profilactic. Potrivit specialiștilor, în cazul în care oamenii se adresează târziu după ajutor, astfel de situații pot fi fatale.

Vladimir Cheltuitorul a rămas fără găini în coteț, după ce o vulpe i-a sfâșiat 30 de păsări.

„Undeva, pe la orele trei de noapte, au început a lătra câinii. Când am ieșit și m-am uitat, era vulpea în coteț. Stăteau toate găinile, numai vreo 20 rămăseseră vii”, a povestit gospodarul, Vladimir Cheltuitorul.

Inițial, gospodarul s-a gândit să dea păsările moarte la câini. Pentru aceasta, el a chemat câțiva vecini să-l ajute la penit. După ce și-a dat seama că acest lucru este periculos, gospodarul s-a adresat medicului.

„Am luat și am apelat la medic și am întrebat ce să fac și el mi-a spus că, în primul rând, dacă am avut contact cu ele, să mă duc să mă vaccinez”, a spus gospodarul, Vladimir Cheltuitorul.

Medicii au acționat prompt, pentru a preveni o epidemie de rabie în localitate. Potrivit lor, este important ca, în astfel de cazuri, oamenii să apeleze de urgență la medic.

„Toate cele șapte persoane care au participat în acest proces au fost luate la evidență primesc tratamentul profilactic și deja vom vedea fiindcă rabia se transmite prin salivă. Această mușcătură a găinilor de vulpe putea să fie transmisă această maladie”, a menționat directorul CMSP, Luminița Suveică.

Oamenii din Colonița spun că, de multe ori, vulpile le vizitează cotețele, în căutare de hrană.

„La mine am găsit, tot așa, trei găini moarte, nu ca să mi le ia, dar așa, două mi le-a luat cu toate, dar pe trei le-a înădușit și mi le-a lăsat pe loc”.

„Eu personal, am văzut, la mine acasă”.

„Da, caută mâncare, asta e normal”.

Pentru a-și proteja păsările, localnicii folosesc diverse metode.

„Le închidem frumușel în coteț cum trebuie și nu avem probleme. Avem un câine mare și astfel de probleme nu am avut”.

Potrivit statisticilor, numărul animalelor bolnave de rabie a scăzut. Sursa principală de infecție rabică o reprezintă vulpile. Anul trecut, un bărbat de 39 de ani din Căușeni, a murit după ce a fost zgâriat de propriul câine, care era infectat cu rabie.

Sursa: CANAL 2,

Publika.md: Vulpile terorizează gospodării din Moldova. Localitatea în care au făcut ravagii

CANAL 3: Terorizați de vulpi

Centrul de Sănătate Publică Municipiul Chișinău