Capitala Republicii Moldova marchează astăzi 579 de ani de la prima atestare documentară. Sărbătoarea va fi marcată prin mai multe evenimente și manifestări culturale. Astfel,  programul evenimentelor cultural-artistice va începe dimineață, cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și liturghia de hram la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”.

Inaugurarea festivă a Hramului orașului Chișinău va avea loc la ora 11:00 în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, unde primarul Dorin Chirtoacă va transmite locuitorilor capitalei un mesaj de felicitare și va prezenta delegațiile oficiale sosite la sărbătoare. Delegații din patru țări vor participa în acest an la festivități. Cele 25 de persoane invitate la sărbătoare reprezintă România, Ucraina, Elveția și Finlanda.

Programul manifestațiilor cultural-artistice mai include un șir de expoziții de pictură, grafică, artizanat, carte și floristică, concursul municipal de aranjament floristic și tradiționala agendă de sărbătoare prezentată de către preturile de sector pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

De la ora 17:00 până la 23:30, pe strada pietonală va avea loc un concert cu participarea artiștilor autohtoni și din România. Vor evolua Orchestra de muzică populară condusă de frații Advahov și soliștii Mihai Ciobanu, Zinaida Julea, Zânica Julea, Igor Cuciuc, Igor Rusu, Maria Iliuț, Ansamblul „Plăieșii” și surorile Osoianu.

Totodată, de Ziua Chișinăului va cânta și celebra interpretă din România Irina Loghin. La orchestra de muzică populară se va mai alătura Alex Calancea band și interpreți de estradă, care vor interpreta muzică folclorică – Tania Cergă, Cătălin Josan, Cristina Pintilie, Pasha Parfeni.

În cadrul aceluiași concert vor mai evolua soprana Mariana Bulicanu, Lidia Botezatu și Radu Dolgan, Iurie Sadovnic, Serj Kuzencoff, Valy Boghean, Marcel și Cornelia Ștefăneț, Alexandru Manciu, Karizma, Dara, Akord, Guz, Kapushon și trupa „Rupt”.

Sursa: Jurnal.md

Chisinau