Pregătirile pentru ziua de 9 mai sunt în toi în satul Colonița. În această zi, tradițional, se comemorează eroii căzuți în război și se marchează Ziua Victoriei.

Muncitorii de la salubrizare au lucrat în aceste zile pentru a readuce în ordine parcul din localitate, unde se va desfășura evenimentul. Și elevii din liceu au dat o mână de ajutor la curățarea teritoriului. De asemenea, s-au făcut lucrări de renovare a monumentului din parc. S-a tencuit bordura și piatra comemorativă, s-a pus teracotă pe piedestalul pe care este așezat monumentul și s-a vopsit capacul de unde cândva ardea „focul veșnic”. Pentru că monumentul risca să cadă, a fost întărit cu mai multe proptele. Cheltuielile pentru lucrări au fost acoperite de 3 agenți economici din localitate: Popasul Domnesc, Prestigiu Brand, Jeans Stil și de compania de construcții a lui Ion Cibotari, care nu este originar din Colonița.

Menționăm că ceremonia de comemorare va începe la ora 9.00, când se vor depune flori la monument, se vor recita poezii și se vor cânta melodii tematice. La eveniment vor fi invitați participanți ai războiului din Transnistria, din Afganistan, ai celui de-al II-lea război mondial, precum și văduve ale foștilor combatanți din Colonița.