17 ianuarie 2008. Dimineața. Școala din Colonița freamătă de o emoție neînțeleasă. Băieței și fetițe în forme naționale, mici dansatoare îmbrăcate frumos, profesori agitați… Toți aleargă de colo-colo și doar câteva cuvinte zboară pe lângă urechi ca un zumzet de albini „Santa!!! N-a venit încă Santa?!!” Toți îl așteaptă pe… Santa Claus cel adevărat, cel pe care îl aduseseră renii pe meleagurile noastre cu două zile în urma. Și nu e vorba de unul oarecare, ci de singurul Santa Claus oficial, care stă tot anul în Laponia (Finlanda).

Cu întârziere de mai bine de o oră, a ajuns în sfârșit în Colonița, dar nu cu renii (ei au rămas „parcați” în aeroport după cum a afirmat el mai apoi), ci cu BMW-ul. Însoțit de primarul general Dorin Chirtoacă și alți responsabili din cadrul autorităților Primăriei capitalei, a pășit pe „asfaltul colonițean” din fața școlii. Înalt de aproape 2 m, cu o barbă lungă și o burtă tipic Moș-Crăciunească, îmbrăcat stilat în cunoscutele culori – roșu și alb, privește vesel după sticlele ochelarilor… Ce mai! E chiar el!

Santa Caus întâmpinat cu pâine și sare la Colonița…

În fața școlii doi copilași, Natalia Petruleac și Vasile Graur, îmbrăcați în costume naționale, îl întâmpină cu tradiționala pâine și sare. Deși întârziase un pic, copii l-au întâmpinat cu bucurie, formând o lungă galerie de zâmbete și aplauze până la intrarea în sala festivă, unde îl așteptau alți elevi nerăbdători.

Copii l-au colindat, l-au urat și semănat, i-au dansat, arătându-i frumoasele noastre tradiții.  După un mic concert a urmat o scurtă „conferință”, curioșii de școlari luându-l la asalt pe Santa cu tot felul de întrebări – de la cele mai simple, cum ar fi: Unde trăiește? Câți copii și pitici are? și până la întrebări mai „provocatoare”, ca: Unde îi sunt cerbii și cum i-a învățat să zboare? Sau… dacă barba lui e adevărată? „Poți veni s-o pipăi” spune el în limba lui, iar copii îl înțeleg din gesturi, deși îl ajută și translatorul. Mihaela Jura din cl. a IV-a A spune: ”Vorbea în limba lui, dar înțelegeam prin mimică și gesturi că i-au plăcut copii din școala noastră și mai ales cei care au cântat și au dansat atât de frumos. Mi s-a părut bun la suflet și mărinimos cum nu e altul”. La întrebarea ce vârstă are, a răspuns că 400 de ani. „V-ați păstrat bine!” spune cineva din sală. Cristian Gratii din clasa a VII-a B spune: „Am văzut pentru prima dată în viață un om de 400 de ani. Nu știu dacă mai există un om așa de bătrân. Aș vrea să trăiesc și eu atâta timp.” Altă elevă din aceeași clasă, Natalia Petruleac afirmă: „Mi-a plăcut cum ne răspundea la întrebări. Sperăm să vină și în următorii ani. Îi mulțumim mult pentru vizită și pentru veselia care ne-a dăruit-o”.

„Am văzut pentru prima dată în viață un om de 400 de ani”

Santa a împărțit copiilor cărți poștale și autografe, a făcut poze, iar celor din „Lăstărașii” și „EuroDance”, cei care i-au pregătit mini-concertul, le-a oferit dulciuri în dar. Chiar dacă nu toți au primit cadouri, Moșul a reușit să-i impresioneze pe toți, dăruind multă bucurie, zâmbete și credință în minuni, chiar și celor care nu o aveau. „Până acum nu credeam în Santa Claus, dar astăzi l-am văzut în realitate. Sper să vină și în anul viitor, ca să aducă pace în inimile noastre” afirmă Mihaela Bruma din a IV-a B. La fel spune și colega ei Elena Iacovleva „El e adevărat și simt în el un adevărat prieten, atât pentru mine, cât și pentru toți copii”. Diana Guja, din cl. a VII-a B spune că a frapat-o felul în care el se adresa copiilor și bunătatea ce radia în jurul lui. „Nu vom uita niciodată această zi. A fost ca un vis devenit realitate” spune și Nicoleta Olaru din a VII-a B.

Nicoleta Riaboi spune „Îi mulțumim lui Santa că a venit la noi în țară, din așa depărtări și-i mulțumim și lui Dorin Chirtoacă pentru frumoasa surpriză pe care ne-a dăruit-o”. Întrebat de ziarul „Ecou” de ce a ales anume Colonița pentru vizita lui Santa, Dorin Chirtoacă, primar general a răspuns scurt, zâmbind „Dar nu este clar?!”. Fiind bine știut faptul că rădăcinile familiei lui se trag anume din acest sat.

Singurul Santa Claus oficial stă tot anul în Laponia

Santa a afirmat că s-a simțit foarte bine la noi, împreună cu „acești copii talentați și zâmbăreți” și i-a rugat să le promită că vor fi cuminți, vor asculta de părinți și că vor învăța bine. El a plecat după mai puțin de o oră, dar nu înainte de a face o poză de „familie” împreună cu elevii și profesorii școlii din Colonița.

Santa a mers apoi într-o scurtă vizită (scurtă pentru că doar peste câteva ore trebuia să părăsească Moldova) la grădinița nr. 24 din sat, unde copii la fel i-au cântat și i-au arătat cât de talentați și buni sunt.

În vizita sa în Moldova, Santa a reușit să meargă în câteva internate, în vizite particulare la doi copilași cu dizabilități din Chișinău și Grătiești, l-a fel s-a întâlnit cu copii la bradul european din fața Primăriei și chiar a trecut pe la beciurile de la Mileștii Mici.

Acest Santa Claus este singurul Moș Crăcin oficial și stă tot anu în Laponia (Finlanda). Acesta a venit la Chișinău la solicitarea Asociației de prietenie Moldova – Finlanda și cu ajutorul Ambasadei Finlandei. Astfel de vizite se practică de mulți ani, iar la Chișinău a fost prima lui vizită.

Cu siguranță copii îl vor aștepta cu drag și în anul viitor și vor avea încă un motiv ca să fie cuminți… măcar încă o lună după această întâlnire.