La sfârșitul lunii octombrie a anului curent, Victor Tofan, preotul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Colonița, a efectuat un pelerinaj de 5 zile la Sfântul Munte Athos, din Grecia. Părintele Victor a revenit acasă cu daruri sfinte, cu impresii frumoase și cu ferma convingere de a reveni în acele locuri.

„Am mers într-acolo cu dorința de a cuceri muntele, din numele comunității satului Colonița. Pot spune, cu siguranță, că l-am cucerit. Am fost pentru prima dată acolo, dar m-am „îmbolnăvit” de sindromul Athos-ului și cu certitudine, în primăvară voi merge din nou într-acolo” spune preotul.

De secole întregi, Muntele Athos este unul din principalele puncte de pelerinaj ortodox din lume. Acestuia i se spune Muntele Sfânt sau Grădina Maicii Domnului.

„Am uitat de toate cele lumești timp de 5 zile cât am fost acolo. Este o atmosferă deosebită. Până și aerul este altul. Am participat la toate slujbele care s-au oficiat și chiar am avut norocul să particip la Hramul Mănăstirii Zografu”.

Părintele Victor a adus cu sine daruri sfinte de pe Muntele Athos, pe care le-a împărțit creștinilor la slujbă. „Se spune că fiecare pietricică, fiecare frunzuliță de pe munte este sfințită de Maica Domnului. Am adus cu mine crenguțe de dafin, iconițe, tămâie, câte puțin din ce a fost posibil” spune el.

În acest pelerinaj, Părintele Victor a fost însoțit de alți 3 preoți, însă data viitoare vor putea merge și doritori din Colonița. „Singura restricție este faptul că la Muntele Athos poate merge doar partea bărbătească. În rest, poate merge oricine, cu perfectarea actelor necesare” a afirmat preotul. Muntele Athos se află în nordul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală, unde își au locul 20 de mănăstiri, 12 schituri și mai multe chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1500 de monahi ortodocși.

[youtube]jUBNvD4eWMg[/youtube]